Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΆΡΜΑΤΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ NATO

Εικόνες εθνικού διχασμού ζει πλέον η Ουκρανία.

Απαντώντας στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το NATO την Τετάρτη αποφάσισε την «άμεση» τοποθέτηση επιπλέον «ναυτικών, αεροπορικών και επίγειων» δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, NATOϊκά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν περισσότερες εξόδους στην περιοχή της Βαλτικής, σκάφη θα αναπτυχθούν στη Βαλτική και τη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ στρατιωτικό προσωπικό θα αναλάβει τη βελτίωση της ετοιμότητας και της εκπαίδευσης των συμμαχικών δυνάμεων.


Η κίνηση του NATO έρχεται λίγες ώρες αφότου φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων, που έφερε ρωσική σημαία, εισήλθε στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσόφιλων αυτονομιστών από το Σάββατο.

Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν πως δεν πρόκειται για ρωσικά στρατεύματα, αλλά για ουκρανούς στρατιώτες που αυτομόλησαν στις τάξεις των φιλορώσων.




Στρατιώτης που επέβαινε στα οχήματα δήλωσε στο Associated Press πως πρόκειται για μέλη του 25ου αερομεταφερόμενου τάγματος της Ουκρανίας που αυτομόλησαν. «Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε πυρ κατά των συμπατριωτών μας», δήλωσε ένας άλλος στρατιώτης στο Reuters, κάνοντας και αυτός λόγο για αυτομόληση.

Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως ρωσόφιλοι αντάρτες κατέλαβαν τέσσερα οχήματα των ουκρανικών δυνάμεων στην Κραματόρσκ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, και στη συνέχεια τα μετακίνησαν από τη μία πόλη στην άλλη.

Στο Κραματόρσκ μεταβαίνει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση.

Άνδρες του 25ου αερομεταφερόμενου που βρίσκονται στην Σλαβιάνσκ και παραμένουν πιστοί στο Κίεβο δήλωσαν στο Reuters πως δεν γνωρίζουν για συναδέλφους τους που έχουν καταφύγει στις γραμμές των ανταρτών.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Διπλωματικό μέτωπο Κιέβου-Μόσχας

Νωρίτερα, αυστηρή προειδοποίηση προς το Κίεβο πως η Μόσχα απαιτεί σεβασμό για τη λαϊκή βούληση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τόνισε ωστόσο πως οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, είναι ακόμα «στην ατζέντα».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ ήλθαν στον απόηχο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ο ρώσος ηγέτης έκανε λόγο για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία.

Σκληρή επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε από την πλευρά του Κιέβου ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγορώντας τη Μόσχα πως εγείρει νέο Τείχος του Βερολίνου και πως εξάγει βία στην Ουκρανία.



σκαι




ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: