Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΣΟΥΔΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΣΦΑΓΗ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε χθες στρατεύματα πιστά στον Μάκαρ ότι σφαγίασαν με εθνοτικά κριτήρια εκατοντάδες άμαχους όταν ανακατέλαβαν την Μπέντιου από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, τη Minuss, οι σφαγές άρχισαν την 15η Απριλίου, την ημερομηνία που οι αντάρτες ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής αυτής.


Οι Νοτιοσουδανοί αντάρτες κατήγγειλαν σε μια ανακοίνωσή τους «τις αβάσιμες κατηγορίες» και τις «γελοίες καταγγελίες που έχουν κατασκευαστεί από τους εχθρούς (τους. . .) με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα (τους), το όνομά (τους) και η φήμη (τους)». «Ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τις συστηματικές δολοφονίες πολιτών του Νότιου Σουδάν και ξένων στη Μπέντιου», ανέφερε ο Λουλ Κοάνγκ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση «διέπραξαν όταν αναδιπλώθηκαν εγκλήματα μίσους» και αντεκδίκησης σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Την 15η Απριλίου ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών «ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και ελέγχου της Μπέντιου στο σύνολό της», αναφερόμενος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι.

Την ίδια εκείνη ημέρα τουλάχιστον 200 εκτοπισμένοι πολίτες είχαν σφαγιαστεί από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάκαρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφού διαχωρίστηκαν με εθνοτικά κριτήρια, όπως και άλλοι άμαχοι στην καθολική εκκλησία και στο νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, όσοι δεν ανήκαν στη φυλή Νούερ —αυτή στην οποία ανήκει ο Μάκαρ και η πλειονότητα των μαχητών του— «στοχοθετήθηκαν και φονεύθηκαν» εκ προμελέτης.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: