Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ «ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ»

Στο ξήλωμα της μονάδας της με μοναδικό καθήκον την παρακολούθηση μουσουλμάνων στη Νέα Υόρκη προχωρά η νέα διοίκηση της αστυνομίας της πόλης, τερματίζοντας μία πρακτική που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. 

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας είπε πως όσες πληροφορίες συλλέγονταν με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα θα ήταν ευκολότερα διαθέσιμες με άμεση επαφή με τη μουσουλμανική κοινότητα.

Πρόκειται για το «Τμήμα Κοινοτικών Ομάδων», που συστάθηκε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης με τη βοήθεια της CIA μετά τις επιθέσεις του 2001. Έργο του ήταν η τήρηση βάσης δεδομένων για το πού ζούσαν, δούλευαν, έμεναν και πήγαιναν για προσευχή οι μουσουλμάνοι της πόλης. 


Τα μέλη της είχαν μπει σε μουσουλμανικές φοιτητικές ομάδες, είχαν πληροφοριοδότες σε ισλαμικούς χώρους προσευχής, παρακολουθούσαν τα κηρύγματα που γίνονταν και κατέγραφαν μουσουλμάνους που άλλαζαν επί το «αμερικανικότερο» τα ονόματά τους.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Στέφεν Ντέιβις ανακοίνωσε ότι η μονάδα θα διαλυθεί και στα στελέχη της θα ανατεθούν άλλα καθήκοντα στο Τμήμα Πληροφοριών της αστυνομίας.

Ο νέος διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Μπράτον είχε ξεκινήσει, με φόντο τη συζήτηση γύρω από την ομάδα που είχε ξεκινήσει μετά από δημοσίευματα, έρευνα για τη λειτουργία της. 

Η έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι, ενώ δεν είχε συλλεχθεί καμία πληροφορία αξίας τα τελευταία έξι χρόνια, οι ίδιες πληροφορίες θα μποορύσαν να είχαν συλλεχθεί με άμεση συνεργασία με τους φορείς της μουσουλμανικής κοινότητας, και μάλιστα αποφεύγοντας την τριβή που προκαλούσε η ύπαρξη της ομάδας.

Ο θόρυβος γύρω από την ομάδα είχε διογκωθεί μετά από ρεπορτάζ σε αμερικανικά ΜΜΕ, κυρίως του Associated Press και των New York Times, σχετικά με την έκταση των παρακολουθήσεων, σε σημείο που μέλη του Κογκρέσου αλλά ο γενικός επιθεωρητής της CIA ζήτησαν έρευνα για τη λειτουργία της.
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: