Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Οι Λαζόπουλος και Βαρουφάκης δεν θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν. Σήμερα η αρμόδια επιτροπή θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο και τα «αγκάθια» επικεντρώνονται στην περίπτωση του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα.
Οπως γράφει η Βασιλική Σιούτη στο thepressproject.gr, το παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις υποψηφιότητες, για τις οποίες γράφουν τα ΜΜΕ, δεν έφτασαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή και ούτε συζητήθηκαν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Λάκη Λαζόπουλου, για την οποία ποτέ και κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάθεσε πρόταση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Τα στελέχη της πενταμελούς εικάζουν ότι κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος συζητά μαζί του, αλλά η επιτροπή υποψηφιοτήτων δεν γνωρίζει τίποτα.




Επίσης, ούτε θέμα Βαρουφάκη υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Πριν από πάρα πολύ καιρό είχε γίνει μια συζήτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του, αλλά εκείνος δεν είχε δείξει καμία διάθεση για να πολιτευθεί. Τότε στην Κουμουνδούρου είχαν πει ότι θα φροντίσουν να τον αξιοποιήσουν σε κάποια επιτροπή διαπραγμάτευσης, όταν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Από τότε και μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΠΕ για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου τίποτα δεν είχε αλλάξει, καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είχε δείξει καμία προθυμία για να συμμετάσχει σε αυτό.

Θέμα Λαπαβίτσα
Για την υποψηφιότητα του ριζοσπάστη καθηγητή Οικονομικών Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εκφραστεί αρνητικά, σε αντίθεση με συνεργάτες του, όπως τον εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Σκουρλέτη, που δήλωσε τη διαφωνία του

Διαφωνούν με την υποψηφιότητα Λαπαβίτσα και οι «ρεαλιστές» οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιός, Σταθάκης) που δεν τον θέλουν.

Θετικά ωστόσο, βλέπουν την υποψηφιότητα Λαπαβίτσα όχι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα, που τον πρότεινε, αλλά και η αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας, καθώς εκτιμούν ότι θα διακόψει τυχόν διαρροή δυσαρεστημένων αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές του 2012 έχει βάλει νερό στο κρασί του. Η υποψηφιότητα Λαπαβίτσα, εκτιμάται επίσης, ότι θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους που είναι αρνητικοί απέναντι στην Ευρωζώνη -και αποτελούν τη μισή εκλογική του βάση.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα Λαπαβίτσα θα έβαζε τη «μονταζιέρα» της Συγγρού να δουλέψει στο φουλ, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί όλους, όπως τονίζει η Βασιλική Σιούτη στο ρεπορτάζ της. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της υποψηφιότητας Λαπαβίτσα είναι μάλλον η πιο κρίσιμη πολιτικά από αυτές που εξετάζονται σήμερα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντιμετώπισή της, καθώς ορισμένοι αισθάνονται σαν να έχουν στα χέρια τους μια χειροβομβίδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο.





ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: