Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ - ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Υπέρογκους φόρους κρύβουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα για χιλιάδες ανέργους οι οποίοι το 2013 απασχολήθηκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα και έλαβαν ποσά από 300 έως 600 ευρώ ή εισέπραξαν μερικά λεπτά του ευρώ από τόκους καταθέσεων αλλά και για τους φορολογούμενους που είχαν πενιχρά εισοδήματα από ενοίκια. 
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου πολύ υψηλότερα από το εισόδημα που εισέπραξαν πέρυσι ενώ θα χρεωθούν και με προκαταβολή φόρου 55%.
Ο φορολογικός παραλογισμός κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση. Για παράδειγμα ένας άνεργος που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, λαμβάνοντας ένα ποσό ύψους 300 ευρώ από το οποίο παρακρατήθηκε φόρος εισοδήματος 60 ευρώ.

Το εισόδημα αυτό επειδή δηλώνεται ενεργοποιεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, και επειδή χαρακτηρίζεται εισόδημα από εμπορικές δραστηριότητες προκύπτει φόρος 780 ευρώ πλέον προκαταβολή 429 ευρώ, δηλαδή για εισόδημα ύψους 300 ευρώ ο άνεργος καλείται να πληρώσει ποσό ύψους 1.209 ευρώ.
Υπόσχονται διόρθωση
Το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία υπόσχεται ότι θα το διορθώσει με νομοθετική ρύθμιση ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις άνεργοι, ανήλικοι ή μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση να θεωρούνται μισθωτοί και επομένως να καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όσο δηλαδή προκύπτει από τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δικαιούνται φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.
Ειδικότερα, στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη έχει υποβληθεί εισήγηση για την προώθηση νομοθετικής διάταξης στη Βουλή, η οποία θα ορίζει ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικρά ποσά από τόκους καταθέσεων δεν θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: