Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΚΕΒΙ

Και τυπικώς τοποθετήθηκε χθες η ταφόπλακα στο ΕΚΕΒΙ και κατ' επέκταση στην όποια πολιτική βιβλίου διέθετε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, με την παραλαβή από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού των κινητών περιουσιακών στοιχείων του.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Βιβλιονέτ, ο μοναδικός διαδικτυακός κόμβος καταγραφής στοιχείων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, διαθέτει έως αυτή τη στιγμή 180.000 εγγραφές. Στα αρχεία του ΕΚΕΒΙ υπάρχουν πλήρη στοιχεία για 2.200 Έλληνες συγγραφείς, 1.945 βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και 18.500 μεταφράσεις βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων σε 45 ξένες γλώσσες (όλα σε ψηφιακή μορφή).

Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της "Φιλαναγνωσίας", η λειτουργία του οποίου ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδόθηκαν χθες, είχε εκτελεστεί σε 960 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είχαν ιδρυθεί 380 Λέσχες Ανάγνωσης σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου, κυρίως στην περιφέρεια. Δόθηκαν όλα αυτά χθες.
Για τους εργαζόμενους τα στοιχεία καταγράφουν ότι έξι πρώην υπάλληλοι του ΕΚΕΒΙ εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού για την Έκθεση Θεσσαλονίκης και δύο επίσης εργάζονται για την εσωτερική λειτουργία της Βιβλιονέτ, η οποία δεν λειτουργεί, καταγράφοντας τα στοιχεία νέων εκδόσεων, χωρίς όμως αυτά να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο. Οι οκτώ αυτοί υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Αύγουστο και δεν προβλέπεται να λάβουν ούτε ευρώ ενόψει του Πάσχα, διότι πρέπει το ΕΣΠΑ για την Έκθεση Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται ώς και αυτή την ώρα για λογαριασμό του καταργηθέντος ΕΚΕΒΙ και για λογαριασμό του οποίου απασχολούνται, να μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Δύο επίσης πρώην υπάλληλοι εργάζονται για το πρόγραμμα "Φιλαναγνωσία", το οποίο ελπίζεται να επαναλειτουργήσει τον Ιούνιο. Στο πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται να απορροφηθούν δύο ακόμη πρώην υπάλληλοι του ΕΚΕΒΙ. Οι υπόλοιποι παραμένουν άνεργοι.
Για το πρόγραμμα "Φράσις", για την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, το υπουργείο Πολιτισμού φέρεται να έχει εγκρίνει 150.000 ευρώ για τη συνέχισή του και για την εξόφληση ήδη εγκεκριμένων υποχρεώσεων που φτάνουν στο ύψους των 35.000 ευρώ.
Η Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει φέτος. Έως τώρα έχουν νοικιαστεί περί τα 200 περίπτερα εκδοτών. Θα λάβουν μέρος πάνω από 10 ξένες χώρες, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, και ετοιμάζεται πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά τη διάρκειά της. Το θέμα είναι ότι το ΕΣΠΑ, στο οποίο υλοποιείται η Έκθεση, ολοκληρώνεται φέτος και κανείς δεν γνωρίζει αν θα συνεχίσει να πραγματοποιείται από του χρόνου και επίσης ποιο είναι το μέλλον των υπαλλήλων που ασχολούνται μ' αυτή. Θα βγουν και αυτοί στην ανεργία μόλις κλείσει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης;
Αναμένεται, επίσης, η μεταφορά όλων των κινητών περιουσιακών στοιχείων του ΕΚΕΒΙ, η οποία θα κοστίσει γύρω στις 20.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το κονδύλι δεν υπάρχει, άρα παραμένουν όλα ως έχουν στο κτήριο της οδού Αθανασίου Διάκου. Σημειώνεται ότι στον ιδιοκτήτη του κτηρίου οφείλονται ενοίκια περίπου ενός έτους. Υπενθυμίζουμε πως οι συνολικές οφειλές του ΕΚΕΒΙ προέκυψαν το 2013, δεδομένου ότι από τα 850.000 ευρώ που είχαν αναγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 για τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ καταβλήθηκαν μόνο 140.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα χρέη του ΕΚΕΒΙ μεταβιβάζονται στο Ελληνικό Δημόσιο.
Βεβαίως στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και οι βιβλιοθήκες του ΕΚΕΒΙ, ανάμεσα στις οποίες και η δωρηθείσα βιβλιοθήκη Τσίρκα. Όλα τα βιβλία είναι καταγεγραμμένα και καταλογογραφημένα, πρέπει άμεσα, όμως, να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον, διαμορφωμένο για τούτο τον σκοπό και προσβάσιμο στους πολίτες και τους μελετητές. Δεν επιτρέπεται οι βιβλιοθήκες του ΕΚΕΒΙ να παραμένουν σε ένα κτήριο - φάντασμα, σε συνθήκες που ενδεχομένως προκαλούν ζημιές και τις καθιστούν κλειστές προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.  

Κρημνιώτη Πόλυ 
ΑΥΓΗ    

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: