Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΛΑΔΑΡΑ- ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ» ΙΤΑΛΙΚΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η Ποβέλια, ένα εγκαταλελειμμένο νησί 70.000 τετραγωνικών μέτρων ανάμεσα στη Βενετία και το Λίντο, που πιστεύεται ότι ήταν ο τόπος ταφής θυμάτων της πανούκλας, πρόκειται να παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών της Ιταλίας.

Πρόσφατα οι κάτοικοι της Βενετίας έμαθαν ότι το ιταλικό κράτος σκοπεύει να δημοπρατήσει μία μίσθωση 99 ετών για την Ποβέλια, σε μία προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος. 

Η εγκαταλελειμμένη Ποβέλια δεν αποτελεί έναν παραδοσιακό παράδεισο. Δεν βρίσκεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς και η εγκατάλειψή του έχει τροφοδοτήσει με ιστορίες πολλές μακάβριες φαντασιώσεις.


Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι το νησάκι θα μετατραπεί σε άλλο ένα πολυτελές θέρετρο στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Για τους περισσότερους Βενετσιάνους αποτελεί το μέρος όπου έπαιζαν τα παιδικά τους χρόνια και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να το διεκδικήσουν οι ίδιοι.

Η Ποβέλια έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο στοιχειωμένο νησί του κόσμου», ως «το νησί της τρέλας», ακόμα και ως «κόλαση στην Ιταλία». Μάλιστα, αμερικάνικη εκπομπή ασχολήθηκε με ένα περιστατικό, κατά το οποίο ένας άνδρας δήλωσε ότι κατελήφθη από πνεύματα, όταν σκαρφάλωσε στα ερείπια της βραχώδους νησίδας και προσπάθησε να επικαλεστεί τα πνεύματα σε σπασμένα ιταλικά.

Τα μέλη της κίνησης Poveglia Per Tutti (Η Ποβέλια για Όλους) βρίσκουν τις φήμες διασκεδαστικές και τις χαρακτηρίζουν ψεύτικες και ανόητες.

Εν μέρει, οι φήμες δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι κατά το παρελθόν το νησί λειτούργησε ως κατοικία για τους λεπρούς. Πολλές φήμες περιστρέφονται γύρω από το παλιό νοσοκομείο: κάποιοι ισχυρίζονται ότι εκεί πραγματοποιούνταν πειράματα λοβοτομής σε ασθενείς της ψυχιατρικής πτέρυγας και ότι τα πνεύματα των θυμάτων περιδιαβαίνουν ακόμα το νησί.

Για τους ντόπιους, όμως, είναι απλά το μέρος όπου έπαιζαν, όπου ψάρευαν, μία δική τους «Ντίσνεϊλαντ» όπως δηλώνει στην εφημερίδα The Guardian η Αναπάολα Πασαρίνι, μία εκ των ακτιβιστών που παλεύουν να σώσουν την Ποβέλια.

Στόχος της ομάδας Poveglia Per Tutti είναι να χρησιμοποιηθεί το νησί ως χώρος αναψυχής: τα 2/3 να διατεθούν για δραστηριότητες όπως κάμπινγκ, πικ νικ και ιστιοπλοΐα και το ένα τρίτο για «επιχειρηματικές δραστηριότητες», όπως ορίζει η μίσθωση.

Η δημοπρασία έχει οριστεί για τις 7 Μαΐου και ήδη η οργάνωση έχει επιτύχει να συγκεντρώσει τα 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την συμμετοχή στη διαδικασία. . in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: