Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Πέντε ώρες διήρκεσε η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας με τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπήρξαν θετικές εξελίξεις. 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια, αλλά και στις ευθύνες για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στις διαδηλώσεις που κλείνουν δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, στη λεγόμενη κοινοβουλευτική «Επιτροπή της Αλήθειας» (μια πρωτοβουλία του ίδιου του Νικολάς Μαδούρο), θα συμμετάσχουν τελικά και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες αναγνωρισμένες από όλες τις πλευρές.


Μέχρι σήμερα η Επιτροπή αποτελείτο από εννέα βουλευτές -πέντε της κυβέρνησης και τέσσερις της Αντιπολίτευσης. Η δεύτερη αμφισβητούσε την αξιοπιστία μιας τέτοιας επιτροπής δεδομένου ότι από τη σύνθεσή της, το αποτέλεσμα των ερευνών θα ήταν προκαθορισμένο.

Τελικώς, η παρουσία και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων δίνει περισσότερες ελπίζες για μια πιο αντικειμενική προσπάθεια έρευνας.

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι να περιληφθούν οι περιοχές που ελέγχονται από δημάρχους της Αντιπολίτευσης στο λεγόμενο σχέδιο «Ασφαλής Πατρίδα», το οποίο έχει σαν στόχο την καταπολέμηση του σοβαρότατου προβλήματος της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Επίσης, η κυβέρνηση Μαδούρο συμφώνησε να επανεξετάσει ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων -πολιτικών κρατουμένων κατά την Αντιπολίτευση- όπως του Ιβάν Σιμονόβις, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών για τα επεισόδια στο σύντομο πραξικόπημα εις βάρος του Ούγκο Τσάβες, το 2002.  

Εξίσου σημαντική είναι η συμφωνία για την εκλογή της Εκλογικής Επιτροπής και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στα δύο αυτά θεσμικά όργανα έχουν εδώ και πολύ καιρό «χηρέψει» θέσεις, οι οποίες για να καλυφθούν απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Πάντως, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, όλες αυτές οι συμφωνίες δεν φαίνεται να είναι αρκετές για τους «σκληρούς» της Αντιπολίτευσης, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών.

Τα δύο πρόσωπα-«κλειδιά» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος είναι στη φυλακή και η Κορίνα Ματσάδο (η βουλευτής με τις περισσότερες ψήφους το 2013) για την οποία το κόμμα του Μαδούρο προσπαθεί να πετύχει την άρση της βουλευτικής της ασυλίας προκειμένου να καθίσει στο σκαμνί με βαρύτατες κατηγορίες. 

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, βαρώνη Άστον, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην μεσολάβηση της Αγίας Έδρας. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: