Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

Ν.ΚΟΡΕΑ: ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 120

Για ένα λεπτό υπάρχει σιωπή στη σκηνή, όπου οι συγγενείς των επιβατών του φέρι μποτ που ναυάγησε στη Νότιο Κορέα, περιμένουν να δουν αν ανάμεσα στις σορούς που έχουν ανασυρθεί βρίσκονται εκείνες των αγαπημένων τους προσώπων.

Μία γυναίκα ξεσπά, βλέποντας τη σορό μιας κοπέλας. «Πώς θα ζήσω χωρίς εσένα; Πώς θα ζήσει η μητέρα σου χωρίς εσένα;»

Η γυναίκα βγαίνει από τη σκηνή και καταρρέει σε μία καρέκλα. Οι συγγενείς της προσπαθούν να την παρηγορήσουν. 


«Φέρτε πίσω την κόρη μου!» φωνάζει, λέγοντας το όνομα του παιδιού.

Αυτή είναι μόνο μία από τις σκηνές που εκτυλίσσονται στο νησί Τζίντο, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από το κουφάρι του πλοίου Sewol που βυθίστηκε στις 16 Απριλίου.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 121 νεκρούς. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αγνοούνται ακόμα περισσότερα από 180 άτομα.  Σύμφωνα με το Associated Press, τέσσερα μέλη του πληρώματος που κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν το πλοίο και ότι δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους επιβάτες συνελήφθησαν, τρεις ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον καπετάνιο. Συνολικά, εννέα μέλη του πληρώματος κρατούνται από τα 22 που διασώθηκαν. Το πλοίο είχε πλήρωμα 29 ατόμων.

Τα περισσότερα θύματα είναι μαθητές του Λυκείου της πόλης Ανσάν, κοντά στη Σεούλ. Πάνω από τα δύο τρίτα των 323 μαθητών σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, ενώ τα δύο τρίτα των υπόλοιπων 153 ατόμων που επέβαιναν στο φέρι κατάφεραν να σωθούν.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την είσοδο των δυτών μέσα στο πλοίο.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή επέτρεψαν την Τρίτη την επιτάχυνση των ερευνών, ωστόσο η ορατότητα μέσα στο νερό παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. 

Οι δύτες προχωρούν στα τυφλά μέσα στο λαβύρινθο των διαδρόμων και των καμπινών του βυθισμένου πλοίου. «Είναι πολύ δύσκολο για τους δύτες που προσπαθούν ψηλαφώντας να βρουν τις σορούς στα θολά νερά» δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Μία - μία οι σοροί μεταφέρονται στην αποβάθρα του Τζιντό. Μόνο οι συγγενείς επιτρέπεται να εισέλθουν στις δύο σκηνές: μία για τους άνδρες και τα αγόρια και μία για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ένα μέλος του πληρώματος είπε ότι προσπάθησαν να κατεβάσουν τις σωσίβιες λέμβους, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό, λόγω της κλίσης του πλοίου. 

Ο καπετάνιος έχει δηλώσει ότι δεν ζήτησε την εκκένωση του πλοίου, επειδή τα ρεύματα ήταν δυνατά και το νερό παγωμένο. Οι σωσίβιες λέμβους, ισχυρίζεται, θα μπορούσαν να παρασυρθούν μακριά πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Ο καπετάνιος είπε στους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους, καθώς το πλοίο έπαιρνε κλίση και γέμιζε νερό και περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να ζητήσει την εκκένωση του πλοίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισυνελέγη από ένα από τα πρώτα σκάφη που έφτασαν στο σημείο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούσε να ζητήσει να μεταφερθούν οι επιβάτες στο κατάστρωμα, όπου οι πιθανότητες επιβίωσης θα ήταν μεγαλύτερες.

Καθώς η αγανάκτηση για την στάση του πληρώματος ξεχειλίζει, μεμονωμένες ιστορίες θάρρους για εργαζόμενους στο πλοίο έρχονται στην επιφάνεια. Μία γυναίκα που βρέθηκε νεκρή αρνήθηκε να βγει πριν οδηγήσει τους μαθητές έξω από το πλοίο, ενώ άλλοι προσπάθησαν να σπάσουν τα παράθυρα στις καμπίνες για να βγουν έξω οι παγιδευμένοι μαθητές.

Άλλοι έδωσαν στους επιβάτες τα σωσίβιά τους.

Ο Γιανγκ Ντάε-χονγκ είπε στη σύζυγό του, στην τελευταία τους συνομιλία: «Πάω να σώσω τα παιδιά».

Περισσότερες από δέκα κηδείες παιδιών πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Άνσαν. Ένα προσωρινό μνημείο κατασκευάζεται στην περιοχή, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο την Τετάρτη.

Στο νησί Τζίντο, ο Λι Σου-χα, του οποίου ο γιος αγνοείται λέει ότι οι γονείς αισθάνονται σαν να πνίγονται. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να βοηθήσουμε» λέει.

Πλέον, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί, οι συγγενείς των επιβατών πιέζουν τους υπευθύνους να βγάλουν γρήγορα τα πτώματα από το νερό για να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

«Το μόνο που θέλω είναι να ξαναδώ τον γιο μου. Θέλω να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου και να του πω αντίο. Δεν αντέχω την ιδέα ότι βρίσκεται σ' αυτό το κρύο και σκοτεινό μέρος» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας ενός μαθητή.

in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: