Κυριακή, Ιανουαρίου 05, 2014

"ΑΣΗΚΩΤΟΥΣ" ΦΟΡΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 2014 - ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

- Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρους το 2014
- Οι νέες κλίμακες ανάλογα με την πηγή προέλευσης και όχι μόνο το ύψος εισοδήματος 
- Τι αλλάζει για επαγγελματίες - εμπόρους
- Βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων θα φορολογούνται και οι αγρότες
Παραπάνω φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες αφού πρόκειται να εφαρμοστούν νόμοι που έχουν ψηφιστεί και τα αποτελέσματά τους θα φανούν με την εκκαθάριση των φοροδηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Συνοπτικά, η κατάργηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και η κατάργηση φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό καθώς και το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι από προηγούμενα έτη, όλα αυτά ανεβάζουν τον ...λογαριασμό!


Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, από φέτος, κάθε κατηγορία εισοδήματος θα φορολογείται με διαφορετικούς συντελεστές, αφού με τις νέες διατάξεις, φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν φόρους διαφορετικού ύψους ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Δηλαδή, για το ίδιο εισόδημα, διαφορετικό φόρο θα ληρώνει ο μισθωτός, διαφορετκό ο ελεύθερος επαγγελματίας, και διαφορετικό ο ιδιοκτήτης ακινήτου που εισπράττει ενοίκιο. 

Πάντως μέσα στο 2014, περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πληρώσουν συνολικά 15,7 δισ. ευρω χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι έμμεσοι φόροι όπως το ΦΠΑ.

Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% αναλόγως με το ύψος του εισοδήματος.

Επιπλέον θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας σε ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών ενώ στόχος είναι να εισπραχθεί το ίδιο ποσό με το 2013 από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το 2014 θα ισχύσει και το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα μετράνε και ποιες όχι, ενώ επανέρχεται και το “πόθεν έσχες” για αγορά ή ανέγερση ακινήτων, για αγορά επιχειρήσεων, για σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου εταιρειών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και χωρίς κανένα αφορολόγητο φορολογούνται πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 25% για τα εως 50.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και με 33% για πάνω από 50.00 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι νέες ατομικές επιχειρήσεις με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου όπου ο συντελεστής μειώνεται στο μισό, δηλαδή 13%.

Επίσης το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνβει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ακόμη και αν δεν έχουν κόψει ούτε ένα τιμολόγιο λη Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τέλος, με βάση βιβλίων εσόδων – εξόδων θα φορολογούνται από την πρώτη μέρα του 2014 και οι αγρότες.   
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: