Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2013

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ : 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…


ολο το κειμενο εδω http://www.protagon.gr/

Είσαι εσύ.
Ο 60 χρονών παρά κάτι ή ο 60 ετών και κάτι...
Εσύ, που τότε ήσουν ο πρωταγωνιστής και τώρα έχεις γίνει άθλιος κομπάρσος του εαυτού σου.
Εσύ, που στα 20 σου, αγωνίστηκες για δανεικά ιδανικά,για άξιες, δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Εσύ, που πάλεψες κατά του φασισμού και σήμερα αποδέχτηκες να υπάρχει δίπλα σου.
Εσύ, που βολεύτηκες και επαναπαύτηκες με τα πολλά ή με τα λίγα, που τελικά σου έδωσαν.
Εσύ, που τότε ήσουν απροσκύνητος και μετα προσκύνησες με πάθος, τα σώβρακα,τις φανέλες.
Εσύ, που έκανες προέκταση του κώλου σου,τον καναπέ του σπιτιού σου και προέκταση της κοιλιάς σου μια επίπεδη οθόνη.
Εσύ, που κάποτε κατέβαινες στους δρόμους και διαδήλωνες και τώρα η μόνη σου επανάσταση περιορίζεται σε σατιρικές εκπομπές και κίτρινες παραπολιτικές ειδήσεις.
Εσύ, που κάποτε διάβαζες στα κρυφά με καμάρι, αριστερές εφημερίδες και τώρα περιορίζεσαι να διαβάζεις μόνο τα κουπόνια και τις πρόσφορες των φυλλάδων.
Εσύ, που τότε καύλωνες να ακούς στο πειρατικό ραδιόφωνο το “Εδώ Πολυτεχνείο” και τώρα έρχεσαι σε οργασμό με τσιφτετέλια της μιας βδομάδας.
Είσαι εσύ, που σήμερα μετράς ένα ένα τα ένσημα σου για να βγεις στη σύνταξη...μα τελικά δεν σου φτάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=29268


Η φωτογραφια στο banner δεξια ειναι του Δρομογραφου www.dromografos.org/
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2013

2 σχόλια:

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

ΤΙ "ΚΑΚΟ" ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ 1945-1952?
Πιστεύω ότι "κάτι" κακό "γεννήθηκε" κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επταετίας, κάτι το οποίο ευθύνεται για το "στραβό" κλίμα μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά κτλ), φταίνε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μερικοί άνθρωποι (εκατοντάδες) που γεννήθηκαν την επταετία 1945-1952.
Και εξηγούμαι, οι γεννημένοι τα συγκεκριμένα αυτά χρόνια, το 1973-74 ήταν 21-29 χρονών και μερικοί από αυτούς ήταν τότε φοιτητές στα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της χώρας μας.
Σε αυτούς, έλαχε η μοίρα να "ταυτιστούν" με ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας. Την πτώση της χούντας και την "αποκατάσταση" της δημοκρατίας.
Οι τότε 20άρηδες-28άρηδες φοιτητές,
- ήταν αυτοί που πάλευαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία
- ήταν αυτοί που πολεμούσαν (με οποιονδήποτε τρόπο-και καλά έκαναν) τη χούντα
- ήταν αυτοί που ξεσήκωναν (και καλά έκαναν) τον κόσμο να εξεγερθεί
- ήταν αυτοί που απαιτούσαν ισονομία, δουλειά και λεφτά για όλους

Και μετά τι έγινε.......?
Κάποιοι καθαροί και αγνοί (κυριολεκτικά ή μη)) πολιτικοί εκείνης της εποχής, μετά την πτώση της χούντας, εκλήθησαν ή εκλέχθηκαν να βάλουν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Και αυτοί, ορθώς πράττοντας, σκέφτηκαν να "στελεχώσουν" τα κόμματά τους με άφθαρτους, γεμάτους ιδέες και ζωντάνια και πάνω απ' όλα δημοκράτες νέους, προερχόμενους από τα εξεγερμένα πανεπιστήμια.
Δεν μπορεί, σκέφτηκαν, αυτοί οι φοιτητές που τόσο πολύ μάτωσαν για τη δημοκρατία, γεμάτοι γνώσεις και παιδεία, είναι ότι καλύτερο για τη στελέχωση των κομμάτων μας. Και ξαφνικά (και πολύ σωστά) κάποιες δεκάδες/εκατοντάδες φοιτητές, μετά την αποφοίτησή τους βρέθηκαν να είναι στελέχη κομμάτων, με την προοπτική να περάσουν και να εφαρμόσουν τις δημοκρατικές και τίμιες ιδέες τους, στη διακυβέρνηση της χώρας μας.
Από αυτούς, κάποιες δεκάδες/εκατοντάδες άτομα "κατάφεραν" να σταδιοδρομήσουν μέσα στον πολιτικό χώρο και σήμερα να είναι αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα.

Δηλαδή, σε πάρα πολλούς από εκείνους
- που μάτωσαν ή φέρονται ότι μάτωσαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας
- που ξημεροβραδιάζονταν μέσα στα πανεπιστήμια για τα πιστεύω τους
- που "έσκιζαν τα ρούχα τους" για παιδεία, ελευθερία, δουλειά, ισονομία
- που διακινδύνευαν την ίδια τους τη ζωή,
δόθηκαν (ορθώς) εξουσίες ή πόστα μέσα από τα οποία μπορούσαν να υλοποιήσουν όλα τα υγιή πιστεύω τους για το κοινωνικό καλό.

Αυτοί λοιπόν μεγάλωσαν και σήμερα είναι υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, διευθυντάδες, καναλάρχες, μεγαλοεκδότες,
Αυτοί είναι που 35 χρόνια πριν έλεγαν άλλα και τώρα (για μια 35ετία) πράττουν άλλα,
Αυτοί είναι που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά που έχουν βγάλει "πολεμώντας" για τα υγιή πιστεύω που είχαν σαν φοιτητές το 1973-74,
Αυτοί είναι που έχουν βυθίσει την Ελλάδα σε έναν βόθρο,
Αυτοί είναι που "μοχθούν" για το κοινωνικό καλό σήμερα.
Δεν είστε εσείς ΡΕ η γενιά του πολυτεχνείου, δεν σας αξίζει αυτός ο τίτλος
Γενιά του πολυτεχνείου είναι αυτοί που ήταν μαζί σας, στους αγώνες σας τότε το 73 και που σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο από εσάς, δηλαδή οικονομικά ασθενέστεροι και πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμοι
Εσείς είστε, για εμένα, το "κακό" της επταετίας 1945-1952.
http://kaliteros.blogspot.gr/

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο άρθρο Πρέζα.Αλλά δεν φαίνεται ότι το έγραψες εσύ.Επίσης τι δουλειά έχεις με τους Γελοίους του protagon;Αυτοί οι" προοδευτικοί"είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους χρυσαυγίτες.Είναι κατά βάθος βαθιά νεοφιλελεύθεροι,η πλειοψηφία αυτών.Είναι οι άνθρωποι που με λατρεία ακολούθησαν το life style και τώρα βρίσκουν λαικιστές τους υπόλοιπους που αντιστέκονται,που κατηγορούσαν για γραφικούς όσους μιλάγανε για τα κακώς κείμενα τόσα χρόνια.Είναι οι άνθρωποι που προτιμούσαν για πρωθυπουργό τον Παπαδήμο και πολλά άλλα.Μεγάλε επαναστάτη,με φιλους τον Χατζηνικολάου,τους τύπους του πρόταγον κοκ