Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ,ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η DEUTSCHE TELEKOM,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΟΤΕ

-ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΝΤΡΑ", ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

-ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV,ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ DEUTSCHE TELEKOM,ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ-ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ,ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ...

-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ,ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) , ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΟΤΕ, ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΟΧΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΣΤΗ DEUTSCHE TELEKOM,ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

-ΑΝΑΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ,Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ "ΕΧΘΡΟΙ",ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ/ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ...

-ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ...ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ...ΚΑΙ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ...
-ΔΩΣΤΕ ΟΜΩΣ ΒΑΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ... ΔΙΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ".

-Από το 1995 οι υποκλοπές της Deutsche Telekom
Από το 1995 έως το 2002 γίνονταν παρακολουθήσεις στην Deutsche Telekom, αποκάλυψε την Παρασκευή (30/5) στο τηλεοπτικό δίκτυο Spiegel TV ο Χανς-Γιούργκεν Κνόκε, υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρίας την περίοδο 1998-2004.
Τόσο όμως ο τότε πρόεδρος Ρον Ζόμερ όσο και ο διάδοχός του Κάι-Ούβε Ρίκε επιμένουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τις πρακτικές αυτές.
Ο Κνόκε δήλωσε ότι η υπόθεση της Deutsche Telekom δεν είναι η μοναδική, τονίζοντας: «Δεν είμαστε οι μόνοι». Δεν κατονόμασε όμως άλλες εταιρίες.
Το Σάββατο (31/5), ο γενικός διευθυντής της Deutsche Telekom Ρενέ Όμπερμαν επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στην γερμανική δικαιοσύνη, προκειμένου να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην εταιρία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespiegel, ο Όμπερμαν τόνισε ότι «πρόθεσή του είναι να υποστηρίξει την εισαγγελία ώστε να διαλευκανθεί απολύτως η υπόθεση αυτή».
ΡΕΝΑΤΑ ΓΡΥΠΑΡΗ   Μάϊος 31 2008 20:02 
http://cosmo.gr/


---------------------------------------------------------

-H διοίκηση της Deutsche Telekom κατηγορείται για υποκλοπές συνδιαλέξεων εργαζομένων της

Σημαντικών διαστάσεων σκάνδαλο συγκλονίζει τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Ευρώπης, την Deutsche Telekom, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας υπέκλεπτε τις συνομιλίες ορισμένων στελεχών της, προκειμένου να εντοπίσει την πηγή από την οποία διέρρεαν στοιχεία για την εταιρεία.
Το σκάνδαλο αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", το οποίο σημειώνει σε άρθρο του ότι η D.T. παρακολούθησε το διάστημα 2005-2006 τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μάνατζερ της και των μελών του Συμβουλίου επιτήρησης του οργανισμού. Επίσης, θύματα υποκλοπών έπεσαν και Γερμανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ. 
Η διοίκηση της Deutsche Telekom παραδέχθηκε μερικώς τις καταγγελίες. Ο πρόεδρος του ομίλου, Ρενέ Όμπερμαν, δήλωσε 'σοκαρισμένος' και ανακοίνωσε ότι η D.T. θα στηρίξει την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία της Κολωνίας για την υπόθεση. Σύμφωνα με την Deutsche Telekom, οι παράνομες παρακολουθήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας της εταιρείας, το οποίο στο μεταξύ καταργήθηκε.
Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom δήλωσε ότι παρόμοια υπόθεση αποκαλύφθηκε και επιλύθηκε το 2007, μετά από εσωτερική έρευνα. Η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε όμως ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες των ατόμων που παρακολουθήθηκαν δεν υπεκλάπησαν, ισχυριζόμενη ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αφορούσαν 'μόνον' την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις, τη διάρκεια των συνομιλιών και τον τηλεφωνικό αριθμό των ατόμων με τα οποία τα υπό παρακολούθηση πρόσωπα ήρθαν σε επαφή. 
Η Deutsche Telekom παραδέχθηκε ότι ανέθεσε σε εταιρεία εκτός ομίλου την εξέταση των στοιχείων αυτών.
Η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" συνδέει άμεσα με την υπόθεση τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου επιτήρησης της Deutsche Telekom, Klaus Zumwinkel, που υπήρξε και επικεφαλής της Deutsche Post. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Zumwinkel παραιτήθηκε από την ηγεσία της Deutsche Post και της Deutsche Telekom μετά τις αποκαλύψεις, στις αρχές του έτους, για την εμπλοκή του σε τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, μέσω τραπεζών του Λιχτενστάιν. (DER SPIEGEL, FINANCIAL TIMES, RRA, HOTNEWS.RO, AFΡ)
Πηγή: Telecompaper (http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=620553)
http://www.world.gr/

---------------------------------------------------------
 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ:ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΟΤΕ-DEUTSCHE TELEKOM ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΤΟΥ

Στο έλεος τρίτων εγκαταλείπει τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών του ο ΟΤΕ, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών. Ο Παναγιώτης Μπρόφας της ΑΣΕ-ΟΤΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και ο Θανάσης Φωλιάς, επίσης μέλος της ΑΣΕ-ΟΤΕ και Αναπληρωτής Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ, μιλούν στο tvxs για το πώς ο ΟΤΕ μέσω συμβάσεων με τις θυγατρικές OTE-plus και Hellas-com αναθέτει σε ανεξάρτητους τεχνικούς την εκπόνηση συνδέσεων με το δίκτυο.

Το αποτέλεσμα είναι τα προσωπικά στοιχεία των συνδρομητών να συλλέγονται και να βρίσκονται στη διάθεση τρίτων. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ έκανε καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου της Επικοινωνίας τον περασμένο Μάρτιο και εν συνεχεία, σύμφωνα με απόφαση και οδηγία που απεστάλη από την ΑΔΑΕ, προς τη διοίκηση του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούλιο.

«Ενημερώθηκα για τα δικαιώματα πρόσβασης αντίρρησης και ενημέρωσης των άρθρων 11 έως 13 του Ν.2472 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Συμφωνώ στην επεξεργασία και χρήση από τον ΟΤΕ για την εκτέλεση της σύμβασης. Αποδέκτες των δεδομένων αυτών δύναται να είναι οι εμπορικοί συνεργάτες του ΟΤΕ, εταιρείες υποστήριξης εισπράξεων, άλλοι συνεργάτες του ΟΤΕ που ενεργούν για λογαριασμό του και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των οποίων εξοφλούνται οι λογαριασμοί». Υπογράφοντας την παραπάνω πρόταση στη σύβαση πριν την πραγματοποίηση κάθε νέας σύνδεσης, οι συνδρομητές του ΟΤΕ παραχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία σε χαμηλόμισθους ανεξάρτητους τεχνικούς που μπορούν έπειτα να τα πωλήσουν ή να τα διαχειριστούν κατά βούληση.

Η ΑΔΑΕ, με επιστολή που έστειλε στον Κωνσταντίνο Πλούμπη, το Γενικό Διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ, τον περασμένο Ιούλιο προτρέπει τον ΟΤΕ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη διάκριση σε δύο ειδών εργασίες, εκείνες που απαιτούν την επίβλεψη στελεχών του ΟΤΕ, και τις άλλες, τις “απλές”, κατά τις οποίες άτομα που ανήκουν στο προσωπικό της εταιρείας ΟΤΕ-plus “μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα”. Παρόλα αυτά, ο ΟΤΕ μέχρι σήμερα αγνοεί προκλητικά τις συστάσεις της ΑΔΑΕ και τις καταγγελίες των εργαζομένων του και δεν έχει προβεί σε κάποια νέα ρύθμιση.

Ρεπορτάζ: Αλίκη Τζάθα-tvxs.gr
Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009


---------------------------------------------------------


Οι εγκληματίες Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου παρέδωσαν τον ΟΤΕ σε γερμανική διοίκηση και τώρα σκοπιανοί, κροάτες κλπ ελέγχουν τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ τηλεπικοινωνίες.

Δηλαδή τι διαφορετικό έκανε η γκεστάπο στην κατοχή; Είναι δυνατόν να έχουν λόγο στις τηλεπικοινωνίες των Ελλήνων “εισαγόμενοι” μάνατζερς χωρίς επίβλεψη από το Ελληνικό κράτος; Είναι δυνατόν μία εταιρεία που διώκεται για μίζες παγκοσμίως να ελέγχει τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες;

Συµφωνα µε την επίσηµη διαπίστευσή τους από τον ΟΤΕ κατ’ εντολή της Deutsche Telekom. Τραγελαφικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες µέρες στον ΟΤΕ. Το ΧΩΝΙ της Κυριακής αποκαλύπτει!

Τη ∆ευτέρα 10 Σεπτεµβρίου, δεκατρείς τεχνικοί του ΟΤΕ, από τα τµήµατα Αµαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Αλυσίδας, Αρεως, Χαλανδρίου και Σόλωνος πήραν την εντολή να παραλάβουν από το ∆ιοικητικό Μέγαρο του Οργανισµού, ισάριθµους αλλοδαπούς managers, προκειµένου να τους συνοδεύσουν στις επισκέψεις στα σπίτια των συνδροµητών για συνδέσεις και βλάβες τηλεφωνικών γραµµών.

Πρόκειται για Κροάτες, Ρουµάνους, Σλοβένους, Μαυροβούνιους managers καθώς και 3 διευθυντές της Makedonski Telekom (έτσι τους διαπίστευσε επίσηµα ο ΟΤΕ), ενώ στο κλιµάκιο βρισκόταν και ένας Γερµανός.

Ο κάθε αλλοδαπός manager ακολουθούσε έναν Ελληνα τεχνικό και έτσι σχηµατίζοντας 
«ζευγάρια», έµπαιναν απρόσκλητοι στα σπίτια Ελλήνων συνδροµητών του ΟΤΕ (που φυσικά δεν τους ενηµέρωναν για το τι συµβαίνει), άνοιγαν καφάο και συγκέντρωναν πληροφορίες για τις τηλεφωνικές συνδέσεις ανθρώπων, χωρίς φυσικά ούτε να τους ενηµερώσουν ούτε να τους ζητήσουν τη σχετική άδεια.
 Σεπτεμβρίου 22, 2012

---------------------------------------------------------

Έχει σχέση το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα με την Deutsche Telekom;

Το νέο σκάνδαλο προστασίας δεδομένων με την Deutsche Telekom
γεννά ερωτήματα. Μήπως θα έπρεπε να εξετασθεί και η πιθανή εμπλοκή της
στο αντίστοιχο σκάνδαλο στην Ελλάδα;
.
Από το τμήμα κινητής τηλεφωνίας T-Mobile έχουν κλαπεί πάνω από 17 εκ. δεδομένα πελατών, παραδέχτηκε η διεύθυνση του ομίλου σήμερα στη Βόννη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel (εδώ http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,581938,00.html ). Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δεδομένα γνωστών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Κλοπή από το 2006

Η κλοπή είχε γίνει το 2006 και τότε είχε επιληφθεί της υπόθεσης η εισαγγελία. Δεν δόθηκε όμως διάσταση, καθώς δεν είχε υπάρξει απόπειρα διάθεσής τους μέσω του διαδικτύου στην αγορά. Οι έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών έμειναν άκαρπες. Πρόσβαση όμως στα κλεμμένα δεδομένα που «προσφέρθηκαν σε εγκληματικούς κύκλους στο ιντερνέτ» απέκτησε το περιοδικό «Σπίγκελ» που αποκάλυψε το σκάνδαλο. «Η υπόθεση αυτή που ανάγεται στο 2006 μας απασχολεί πολύ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile Φίλιπ Χουμ.

Μυστικοί αριθμοί πολιτικών

Η D.Telekom διευκρίνισε ότι στα κλεμμένα δεδομένα δεν περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί και αριθμοί πιστωτικών καρτών. Δίπλα στα ονόματα όμως αναγράφεται η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης και η ηλεκτρονική διεύθυνση των πελατών. Μεταξύ αυτών και τα μυστικά νούμερα τηλεφώνου και ιδιωτικές διευθύνσεις από πολιτικούς, υπουργούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες ακόμη και πρώην προέδρους της χώρας, δεδομένα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και για την ασφάλεια των προσώπων αυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom Ρενέ Όμπερμαν (Rene Obermann) είχε ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση.

Υπάρχει μήπως σχέση με το ίδιο σκάνδαλο στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία ίσως κάποιος «κακόβουλος» διέκρινε συνθετικούς κρίκους με τον ποιο σημαντικό να είναι η ...SIEMENS. Ανεξάρτητα της εμπλοκής μιας τρίτης εταιρείας (Vodafone) στο εν λόγω σκάνδαλο, ο ρόλος της Siemens στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα είναι περισσότερο από πασιφανής, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο σύστημα C4I. Το πανάκριβο αυτό σύστημα ασφαλείας, το οποίο είχε εγκατασταθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, και το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ – τουλάχιστον για τον σκοπό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Μήπως φάνηκε όμως χρήσιμο για τον σκοπό των υποκλοπών; (βλέπε εδώ). Δεν προκαλεί έκπληξη επίσης, αυτό που διαβάζουμε στα ΝΕΑ: "Οι μίζες της Siemens περνούν ως «προίκα» στη Deutsche Τelekom" (εδώ). Θα ήταν πιστεύω ενδιαφέρον να ερευνηθεί, αν υπάρχει εμπλοκή της Siemens και στη περίπτωση του σκανδάλου στη Γερμανία. Αυτό θα έδινε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση... εξάλλου είναι γνωστή η σχέση της Deutsche Telekom με την Siemens (βλέπε εδώ και εδώ).
..
Το άλλο σημείο είναι, ότι το σκάνδαλο στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο που αποκαλύπτονταν και το αντίστοιχο στην Γερμανία. Δεν είναι περίεργη η σύμπτωση αυτή καθώς και το γεγονός ότι και εκεί οι έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών έμειναν άκαρπες;
.
Παραθέτω εδώ, για να μη ξεχνιόμαστε, αυτά που είχε δημοσιεύσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) στις αρχές Φεβρουαρίου του 2006:

«Μεταξύ των τηλεφώνων που παρακολουθούντο, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, του Έλληνα Επιτρόπου Σταύρου Δήμα και της δημάρχου Αθηναίων κας Ντόρας Μπακογιάννη. Επίσης μεταξύ των 100 τηλεφώνων ήταν τα τηλέφωνα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τηλέφωνα της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργείου Εξωτερικών, ένα τηλέφωνο της Αμερικανικής Πρεσβείας, τηλέφωνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τηλέφωνα της εταιρίας "ΑΚΕΤΕ" που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού. Εκείνοι που είχαν τοποθετήσει το δίκτυο των υποκλοπών θα μπορούσαν να είναι από οποιαδήποτε χώρα, είπε ο κ. Ρουσόπουλος».

Τα όσα ακολούθησαν την αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου, με αποκορύφωμα την υπόθεση Βατοπεδίου, και χωρίς να λησμονούμε την υπόθεση Siemens, καθώς και την κάτω από "περίεργες" συνθήκες πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, μας αναγκάζουν να κάνουμε συσχετισμούς και να ήμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι.

Εύχομαι (αν και βλέπω ελάχιστες πιθανότητες), να σηκωθεί το πέπλο έστω αυτού του σκανδάλου και να πέσει άπλετο φως, σε μια υπόθεση, στην οποία πιστεύω ότι η διαπλοκή της φτάνει πολύ μακριά.

http://www.parapolitiki.com/2008/10/deutsche-telekom.html

----------------------------------------------

Σκάνδαλο δωροδοκίας πολιτικών των Σκοπίων από την Deutsche Telekom-ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

Οι εισαγγελικές Αρχές της Βόννης ελέγχουν τον επικεφαλής της εταιρείας Deutsche Telekom, κ. Ρενέ Όμπερμαν, καθώς και επτά ακόμη μάνατζερ και συνεργάτες της εταιρείας που κατηγορούνται ότι την περίοδο από το 2000 έως το 2005 δωροδόκησαν με 31 εκατομμύρια ευρώ πολιτικούς στην πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο ώστε να διατηρηθεί το μονοπώλιο της γερμανικής εταιρείας σε αυτές της χώρες.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων Alfa TV, ο κ. Όμπερμαν φέρεται να απείλησε ότι δεν θα καταβάλει το νόμιμο μέρισμα στην κυβέρνηση της πΓΔΜ το 2005 εάν αυτή προσπαθήσει να καταργήσει το μονοπώλιο της Deutsche Telekom στη σταθερή τηλεφωνία της χώρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Όμπερμαν ανέφερε ότι οι κατηγορίες εναντίον του και εναντίον των υπολοίπων μάνατζερ είναι αβάσιμες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ του καναλιού, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικοί της πΓΔΜ οι οποίοι απεδέχθησαν τη δωροδοκία.

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1 αναφέρεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός (2004-2006) της πΓΔΜ, κ. Μπούτσκοβσκι, δήλωσε ότι κανένας δεν έλαβε δωροδοκία από την Deutsche Telekom, ούτε έγινε καμία προσπάθεια δωροδοκίας. Ο κ. Μπούτσκοβσκι δήλωσε επίσης ότι δεν διαθέτει πληροφορίες πως κάποια από τα μέλη της κυβέρνησής του δωροδοκήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία. Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε και στο υπό διερεύνηση «σκάνδαλο» στην πΓΔΜ, το οποίο προέκυψε όταν εσωτερικός οικονομικός έλεγχος αποκάλυψε ότι στη MakTel την περίοδο από το 2000 έως το 2006 ξοδεύτηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες πολιτικών. Η αστυνομία της πΓΔΜ ξεκίνησε έρευνα για τον τότε επικεφαλής της MakTel, κ. Ατίλα Σεργκέι, καθώς και για τρεις ακόμη μάνατζερ της εταιρείας, ωστόσο μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ της κυβέρνησης της πΓΔΜ (VMRO-DPMNE) και της αντιπολίτευσης (SDSM) σχετικά με πιθανή εμπλοκή στην υπό διερεύνηση υπόθεση Deutsche Telekom / MakTel έχει ήδη καταγραφεί στα ΜΜΕ της πΓΔΜ, με την αντιπολίτευση να θέτει τα ερωτήματα: «Ισχύει ότι την περίοδο πριν τις εκλογές του 2006 από την MakTel μεταφέρθηκαν 120.000 ευρώ στην εταιρεία του VMRO-DPMNE Analitiko Al στην οποία εργάζονταν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Γκρούεβσκι; Πόσο σχετίζεται η υπόθεση αυτή με την υπογραφή του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Νίκολα Γκρούεβσκι, στο συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης της MakTel;». Απαντώτας στο SDSM, ο κ. Σάσο Στεφάνοβσκι του VMRO-DPMNE δήλωσε: «Τα έξι επίμαχα συμβόλαια για συμβουλευτικές υπηρεσίες τα οποία είναι στο στόχαστρο της έρευνας υπεγράφησαν την περίοδο 2004-2006 όταν στην εξουσία βρίσκονταν το SDSM. Τότε, στο Διοικητικό Συμβούλιο της MakTel βρίσκονταν μέλη του SDSM».
http://www.zoomnews.gr/

---------------------------------------------------------



Tο σκάνδαλο των υποκλοπών της Deutsche Telekom και η παρέμβαση Bγενόπουλου στη Bουλή

H πρόσφατη αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η Deutsche Telekom, κουρέλιασε την κυβερνητική δημαγωγία περί της «αξιοπιστίας» του γερμανικού στρατηγικού εταίρου, αναζωπυρώνοντας τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στον απόηχο του ξεπουλήματος του OTE. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel» η D. Telekom είχε αναθέσει σε «εταιρία συμβούλων» του Bερολίνου την καταγραφή και επεξεργασία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (εκατοντάδων χιλιάδων «πακέτων δεδομένων» σταθερής και κινητής τηλεφωνίας) υψηλά ιστάμενων στελεχών της, μεταξύ των οποίων και μελών του εποπτικού συμβουλίου, αλλά και δημοσιογράφων που κάλυπταν το ρεπορτάζ της, προκειμένου να εντοπίσει τις «εστίες διαρροής» πληροφοριών των οποίων η γνωστοποίηση τσαλάκωνε το πορτρέτο του πολυεθνικού κολοσσού στη Γερμανία και παγκόσμια. Eίναι αξιοσημείωτο πως η Deutsche Telekom έχει επανειλημμένως πρωταγωνιστήσει σε «επιχειρηματικές κινήσεις» που την έχουν καταστήσει πασίγνωστη για τη «φερεγγυότητα και τη διαφάνεια στις συναλλαγές της» (όπως εξαγορές - φούσκες με στόχο την εξαπάτηση - αποστράγγιση των μικρομετόχων της, οι οποίοι έχουν ήδη καταφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη). Aπέναντι σ' όλα αυτά, είναι εμφανής η προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης της Δεξιάς, αφενός μεν να υπεραμυνθεί της επιλογής της υποβαθμίζοντας το ζήτημα των υποκλοπών, αφετέρου δε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της «σταθερής προσήλωσης» στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Έτσι ο Θ. Pουσόπουλος αναγνώρισε τη «σοβαρότητα» της «υπόθεσης της κατασκοπείας», αποκλείοντας όμως την ακύρωση της συμφωνίας με τον OTE.
Aπ' την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει δημαγωγικά για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαφυλάξει «τα ευαίσθητα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας δίκτυα», «ξεχνώντας» πως η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Deutsche Telekom είχε χριστεί βασικός υποψήφιος για την εξαγορά του OTE απ' το 2001, επί πασοκικής διακυβέρνησης Σημίτη...
Tο σκηνικό των πολιτικών διαξιφισμών με στόχο την αξιοποίηση και τη μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από NΔ - ΠAΣOK συμπληρώθηκε απ' την «καισαρική» εμφάνιση του A. Bγενόπουλου στη Bουλή. O Aντιπρόεδρος της MIG, αντιγράφοντας το στιλ Mπερλουσκόνι, παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής «των ελληνικών συμφερόντων» και υπηρέτης των μικροεπενδυτών της εταιρίας του!!! εκφράζοντας την αντίθεσή του για το πέρασμα του OTE «σε ξένα χέρια» (και όχι στην «αναξιόπιστη» σύμφωνα με τον Aλογοσκούφη εταιρία που εκπροσωπεί ο ίδιος, τη MIG). Oμοίως και οι δηλώσεις του πως το «ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί απ' τη συμφωνία» και πως ο ίδιος θα αγόραζε πίσω τις μετοχές απ' τη γερμανική εταιρία αρκεί να επιτύγχανε «την ίδια συμφωνία» ανέδειξαν την άγρια οικονομική διαπάλη μεταξύ των ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, που διεξάγεται με φόντο τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου απ' την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση με την πολιτική της άνευ όρων «απελευθέρωσης των αγορών». Aυτή η πολιτική εξάλλου γιγαντώνει και την απροσχημάτιστη ασυδοσία των διαφόρων οικονομικοπολιτικών κέντρων εξουσίας, η οποία μετασχηματίζεται πλέον και σε απειλές για «ποινικοποίση του πολιτικού λόγου» που επαναλήφθηκαν απ' το Bγενόπουλο και κατά την «κοινοβουλευτική του ομιλία».
http://www.m-lkke.gr/

---------------------------------------------------------
 


Ο ελληνικός κόμβος των παρακολουθήσεων

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Ο ελληνικός κόμβος των παρακολουθήσεων
Η υπόθεση-θρίλερ που συνοδεύθηκε από τον τραγικό θάνατο του Κ. Τσαλικίδη
Αμερική, 1998: Η NSA (National Security Agency) βάζει στο στόχαστρό της έναν διακεκριμένο δικηγόρο, στα χέρια του οποίου φτάνουν -χωρίς να το γνωρίζει- αποδεικτικά στοιχεία για τη δολοφονία μέλους του Κογκρέσου.

Ο «Δημόσιος Κίνδυνος» (Enemy of the State), το πολιτικό θρίλερ του Τόνι Σκοτ, με πρωταγωνιστές τον Γουίλ Σμιθ και τον Τζιν Χάκμαν -που μαρτυρά πως κανείς δεν μπορεί να προστατευτεί από την παραβίαση της προσωπικής του ζωής- θα μπορούσε να τελειώνει με τη φράση: «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική». Οχι όμως στις περιπτώσεις που ακόμη και οι ταινίες ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις του νεαρού Αμερικανού συμβούλου της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, δεν κατέρριψαν μόνο το τελευταίο ίχνος αυταπάτης για ιδιωτικότητα, αλλά επιβεβαίωσαν όσα είχαν ήδη διαφανεί από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν στελέχη της Vodafone έδωσαν στον εισαγγελέα άγνωστα μέχρι τότε στοιχεία που αφορούσαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.


Η υπόθεση θρίλερ-που συνοδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο του Κ. Τσαλικίδη (ένα θάνατο που αποδόθηκε από τις αρχές σε αυτοκτονία)- αποκαλύφτηκε τον Μάρτιο του 2005, όταν ένας έλεγχος ρουτίνας αποκάλυψε την ύπαρξη υποσυστήματος το οποίο υπέκλεπτε συνδιαλέξεις περίπου 100 τηλεφωνικών αριθμών, ανάμεσα σε αυτούς και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Η δικαστική έρευνα που ακολούθησε δεν είχε αποτελέσματα. Ετσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2008 για να ξανανοίξει και πάλι το 2010 χάρη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου που επέμενε να μη συγκαλυφθούν οι ένοχοι. Το 2011, περίπου έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, στελέχη της Vodafone έδωσαν στον εισαγγελέα πρώτη φορά καινούργια στοιχεία, τα οποία έβαζαν τους Αμερικανούς στο κάδρο των υποκλοπών.

Αυτά αφορούσαν τέσσερις τηλεφωνικές συσκευές οι οποίες είχαν εντοπιστεί από τους μοναδικούς αριθμούς (ΙΜΕΙ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι τέσσερις είχαν αγοραστεί -κατά σύμπτωση;- την ίδια ημέρα (8 Ιουλίου του 2004) με τιμολόγιο.

Οπως διαπιστώθηκε από την εταιρεία, οι τρεις χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων, λειτουργώντας δηλαδή ως παράλληλοι αποδέκτες των τηλεφωνημάτων «στόχων», όχι όμως και η τέταρτη. Σε αυτή κάποιος έβαλε μια κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στην αμερικανική πρεσβεία και μέσω αυτής επικοινωνούσε με άλλα σταθερά και κινητά τηλέφωνα της πρεσβείας, από την ημέρα αγοράς έως και τον Δεκέμβριο του 2004.

Τα στοιχεία των στελεχών της Vodafone αποκωδικοποίησαν ουσιαστικά αυτό που είχαν ήδη «δείξει», πέντε χρόνια νωρίτερα, τρεις Ελληνες υπουργοί. Με την αποκάλυψη του ζητήματος, με κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Γ. Βουλγαράκης, Αν. Παπαληγούρας και Θ. Ρουσόπουλος είχαν «φωτογραφίσει» το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων.

Την ίδια... γειτονιά, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, είχαν «δείξει» και τα ίχνη του «μολυσμένου» λογισμικού. Κάπως έτσι άνθρωποι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, βρέθηκαν από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας του Πειραιά στην έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από πρόσφατη άρση τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, οι τηλεφωνικές υποκλοπές δεν αποκλείεται να συνεχίστηκαν δυο χρόνια περισσότερο από το 2005, όπως ήταν μέχρι τώρα γνωστό. Απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και μαρτυρικές καταθέσεις, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία των υποκλοπών, επιβεβαιώνουν -όπως αναφέρουν πληροφορίες- την άποψη που θέλει την «κατασκοπία» να συνεχίζεται παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

ΣΙΛΙΚΟΝ ΒΑΛΕΪ
Ολοι παρακολουθούν, αλλά οι ΗΠΑ έχουν πλεονέκτημα
Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην υπόθεση των αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις είναι ότι οι ΗΠΑ, έχοντας αναπτύξει αυτές το Ιντερνετ και φιλοξενώντας στο αμερικανικό έδαφος τους ισχυρότερους παίκτες του, έχουν αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στο παγκόσμιο παιχνίδι των παρακολουθήσεων.

Εχουν τον κεντρικό ρόλο. Είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους.

Οι άλλες χώρες δεν πάνε πίσω. Δημοκρατίες ή δικτατορίες, έχουν αναπτύξει τεράστια τεχνολογία, διεισδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών, παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο, κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, μέσω των εθνικών εξυπηρετητών (servers) μπορούν ακόμη και να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και να διεισδύουν σε ξένα δίκτυα. Οι γνώστες του θέματος πάντως εκτιμούν ότι η τεχνολογική ανάπτυξη στη Σίλικον Βάλεϊ είναι τόσο μεγάλη που έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματική υπερδύναμη στις παρακολουθήσεις.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συγκεντρώνουν οι κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες επικοινωνιών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αποθήκευσης δεδομένων στα σύννεφα. Αυτά μάλιστα επιπλέον του τεράστιου δικτύου οπλιτικών ινών που έχουν οι ΗΠΑ, δίκτυο που περιλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο των διαδικτυακών επικοινωνιών όλου του κόσμου.

Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στις ΗΠΑ να συμπεριφέρονται ως κεντρικός ελεγκτής του Δικτύου και να «βλέπει» ένα τεράστιο κομμάτι του όγκου των μηνυμάτων που διακινούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με μία έρευνα στις επικοινωνίες που έκανε η εταιρεία TeleGeografphy. «Η απόλυτη εξουσία της αμερικανικής υποδομής είναι ότι πολύ συχνά, όταν μετακινούνται στο Διαδίκτυο πληροφορίες, περνούν μέσα από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν υπάρχει γεωγραφικός λόγος», σημειώνει ο Joss Wright, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, σε δηλώσεις του στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Το σημερινό καθεστώς αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ», λέει.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα; Οι παρακολουθήσεις σήμερα γίνονται μέσω του Διαδικτύου, που προσφέρει ιδιωτικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, οι οποίες δεν μπορούσαν να παρασχεθούν με προηγούμενες, πιο παραδοσιακές, μορφές κατασκοπίας. Και στο Διαδίκτυο οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα. Κατά συνέπεια, σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, οι αρχές περιορίζονται στο να κρυφακούνε ιδιωτικές συνομιλίες, αλλά οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν έτσι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που συγκεντρώνουν οι αμερικανικές αρχές, συλλέγοντας και αναλύοντας πληροφορίες από τη διακίνηση των e-mails.

Δεν είναι σαφές πώς το πρόγραμμα Prism, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) παίρνει τα δεδομένα από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που τα διακινούν στο Διαδίκτυο. Απομένει να αποδειχτεί πόσο ευρεία ήταν η συνεργασία των κολοσσών του Διαδικτύου με την NSA.

Ο πρώην αναλυτής της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν μίλησε για «μία από τις πιο πολύτιμες, μοναδικές και παραγωγικές» λεωφόρους συλλογής πληροφοριών. Τα ονόματα όμως των εταιρειών είναι τεράστια και ακόμη μεγαλύτερα είναι τα νούμερα των χρηστών που έχουν.

Η Microsoft με το δημοφιλέστατο φυλλομετρητή Internet Explorer έχει το 25%-50% των browsers όλου του κόσμου. Η Google διεξάγει τα δύο τρίτα των ερευνών στο Διαδίκτυο. Η Facebook έχει 900 εκατομμύρια χρήστες, περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που πλοηγούνται στο Ιντερνετ.

Και οι άλλες υπερδυνάμεις (Ρωσία, Κίνα) έχουν ρυθμίσει τη νομοθεσία τους ώστε οι υπηρεσίες πληροφοριών να ελέγχουν τη διακίνηση δεδομένων μέσω των εθνικών server. Αυτό που κάνει τη διαφορά για τις ΗΠΑ είναι ότι βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο βάρους του μεγαλύτερου στον κόσμο όγκου δεδομένων που προκύπτουν από τις πάσης φύσεως επικοινωνίες, τα social media και την online αποθήκευση.

(ΠΗΓΗ: ΑΣΟΣΙΕΙΤΕΝΤ ΠΡΕΣ)

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ k.tzavara@eleftherotypia.net
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Πλήγμα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε.
Από «αναπάντεχο πρόβλημα» μέχρι το έναυσμα για την αρχή «μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης», η αποκάλυψη για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης των Ευρωπαίων εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. έναντι της Ουάσιγκτον και κάποιοι προβλέπουν ότι μπορεί να θέσει ουσιασικά σε κίνδυνο τη διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.


Για τις εξελίξεις στο θέμα του πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, κάντε κλικ εδώ. 

Η ανακοίνωση για τη σύσταση διερευνητικής ομάδας που θα παραδώσει την αναφορά της τον Οκτώβριο, όπως και η προαναγγελία έναρξης των συνομιλιών στον προγραμματισμένο χρόνο, απλώς σηματοδοτούν την αρχή μιας μακράς πορείας με ορατά πλέον εμπόδια.

Με δεδομένο ότι οι «πιο δύσκολες στο εξής» -στην καλύτερη των περιπτώσεων- σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσουν μέσα στο... προεκλογικό περιβάλλον της Γερμανίας, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», μπορεί η καγκελαρία να εμφανίζεται εξοργισμένη με τις κατασκοπευτικές τακτικές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, αλλά η γερμανική αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι οι αποκαλύψεις έφεραν μπροστά στην απόλυτη έκπληξη την Ανγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανίδα καγκελάριος οφείλει να είναι ξεκάθαρη έναντι του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, την επόμενη φορά που θα του μιλήσει στο τηλέφωνο. Τουλάχιστον σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει λογικά κανείς αν σκεφτεί το θυμό που εκδήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ για τις αμερικανικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Γερμανίας ειδικά», ανέφερε σε δημοσίευμά του.

Και σε άρθρο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» όμως, ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε ανοιχτά την υποψία ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε μια εξοικείωση τουλάχιστον με ένα μέρος της κατασκοπευτικής δραστηριότητας των Αμερικανών.

Βεβαίως, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει όλη τη σχετική επιχειρηματολογία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για εκστρατεία λάσπης εις βάρος της.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύ ευρύτερο μιας και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πρεσβειών και διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ε.Ε. και κρατών-μελών της Ενωσης ξεπερνά τα όρια της πολυσυζητημένης εφαρμογής Prism και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να δώσει όλα τα στοιχεία για το επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης, μη αποκλείοντας ταυτόχρονα «να υπάρχουν πολιτικές συνέπειες, αφού αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας».

Διευκρινίσεις για την κατάσταση, το συντομότερο δυνατόν, ζήτησε και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

Αναλυτές διατλαντικών θεμάτων επισημαίνουν ότι το θέμα θα μπορούσε να απειλήσει τις εκκρεμούσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επίτευξη σημαντικής εμπορικής συμφωνίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε έκπληξη και έντονη ανησυχία, προσθέτοντας ότι «αν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ».

Οι δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο του 2014.

Τον κίνδυνο να πληγούν οι συνομιλίες επεσήμανε σε άρθρο της και η εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες αυτές έρχονται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο και ενώ οι συνομιλίες για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Επίσης σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -πολλά από τα μέλη του οποίου δείχνουν εξαιρετική ευαισθησία σε θέματα προστασίας του απορρήτου- θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία.

Ευρωπαίοι σχολιαστές προσθέτουν εξάλλου ότι πέρα από την αυστηρά πρακτική πλευρά του σοβαρότατου θέματος που έχει ανακύψει, από τη διαδικασία των αποκαλύψεων, προέκυψε σαφώς ότι η Ευρώπη έχει μια ριζικά αντίθετη συμπεριφορά όσον αφορά τους χειρισμούς της σε θέματα ψηφιακού απορρήτου και προστασίας δεδομένων απ' ό,τι οι Αμερικανοί.


Φιλοξενούμενος στις σελίδες του editorial της εφημερίδας «New York Times», ο Μάλτε Σπιτζ του Κόμματος των Πρασίνων έγραψε χαρακτηριστικά: «Με δεδομένη την ιστορία μας, εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε την ελευθερία μας με αντάλλαγμα εν δυνάμει μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι Γερμανοί είχαν από πρώτο χέρι την εμπειρία του τι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση γνωρίζει πολλά για κάποιον».

(ΠΗΓΕΣ: SPIEGEL-ASS. PRESS-AFP-ΑΠΕ-GUARDIAN WWW.NYTIMES.COM

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ i.niaoti@eleftheroypia.net
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΟΥΝ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»
«Ιππότης του Διαδικτύου ο Εντουαρντ Σνόουντεν»
Λειτουργεί ως υπερασπιστής του δικαίου που θέλει να προασπίσει τα δικαιώματα των πολλών
«Εκτός από την αποκάλυψη για τις παρακολουθήσεις -κάτι που ίσως όλοι υποπτευόμαστε ότι συνέβαινε-, το πιο σημαντικό που κατάφερε ο Σνόουντεν είναι ότι έφερε αντιμέτωπη τη διεθνή κοινότητα με την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων διεθνών κανόνων για τη λειτουργία του Ιντερνετ, την προστασία των δεδομένων και τη διαχείριση σκανδάλων όπως αυτό με την NSA», λέει στην «Ε» ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, Ντέιβιντ Λίβινγκστοουν.

Ο Βρετανός αναλυτής που συνεργάζεται με το Κέντρο Μελετών Chatham House υποστηρίζει ότι ο Σνόουντεν είναι ένας «Ιππότης του Διαδικτύου», ενώ χαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση Γερμανίας - Γαλλίας που εγκαλούν τις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις.

- Γιατί ο 29χρονος πρώην τεχνικός της CIA και σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν προχώρησε στις αποκαλύψεις «καταστρέφοντας» τη ζωή του;


«Πιστεύω ότι ο Σνόουντεν έχει ιδιαίτερο προσωπικό ήθος και ισχυρή αίσθηση του δικαίου και της κοινωνικής αδικίας. Δεν λειτουργεί πρώτα ως Αμερικανός ή σαν εργαζόμενος "ειδικής υπηρεσίας", αλλά σαν ένας υπερασπιστής του δικαίου, που έχει χρέος πρώτα στον εαυτό του και μετά στην υπηρεσία του. Δεν πιστεύω ότι κρύβεται κάποιος πίσω του. Ο Σνόουντεν πιστεύει ακράδαντα ότι απαγορεύεται στις υπηρεσίες ασφαλείας να συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο στοιχείων από τις απλές καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων που σερφάρουν στο Δίκτυο. Νομίζω επίσης ότι δεν θα είχε αντιρρήσεις με τη συλλογή στοιχείων και τις παρακολουθήσεις ατόμων που φέρονται να συνδέονται με τρομοκρατία και/ή εγκληματική δράση, με την προϋπόθεση ότι... οι "παρακολουθήσεις" γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ύστερα από τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και την άδεια των δικαστικών αρχών».

- Η αμερικανική κοινωνία, και όχι μόνο, είναι διχασμένη. Είναι προδότης ή ήρωας;

«Για άλλους είναι προδότης, που "άδειασε" την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, και για άλλους ήρωας, που αποκάλυψε τη μεγάλη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι συμβαίνει άλλωστε με όλα, μικρά και μεγάλα θέματα, λόγω των διαφορετικών πολιτικών, εθνικών, ηθικών, προσωπικών μας τοποθετήσεων. Εγώ θα έλεγα ότι είναι... Ιππότης του Διαδικτύου, που θέλει να προασπίσει τα δικαιώματα των πολλών χρηστών, αναγνωρίζοντας τα καταπληκτικά οφέλη του Ιντερνετ».

- Ο Σνόουντεν παραμένει εγκλωβισμένος στη ζώνη μετεπιβίβασης στο αεροδρόμιο στη Μόσχας, ενώ αρκετές χώρες απορρίπτουν τα αιτήματα ασύλου. Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί;

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη πρόβλεψη και για μια ακόμη δυσκολότερη εκτίμηση, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και οι συνέπειές της επηρεάζουν όχι μόνο μία ή δύο χώρες του κόσμου, αλλά ολόκληρη τη διπλωματική σκακιέρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν τον Σνόουντεν πίσω και θα κινηθούν στρατηγικά ώστε να τον πάρουν και να αντιμετωπίσει την αμερικανική Δικαιοσύνη. Παρακολουθώντας τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Σνόουντεν, εκτιμώ ότι έχει φροντίσει να διασφαλίσει κάπως τον εαυτό του. Δεν μπορώ να ξέρω τι "διαπραγματευτικά εργαλεία" έχει, θεωρώ όμως ότι κάποια από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είναι αρκετά ευαίσθητα, και ενδεχομένως θα του επιτρέψουν να κλείσει μία καλή συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές. Μόνο ο καιρός θα δείξει».

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ομπάμα; Με τον Σνόουντεν «άνοιξαν» πολλά μέτωπα για τις ΗΠΑ και κλονίζεται και η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση...

«Οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτά, ουσιαστικά, τρία μέτωπα. Πρώτον, πρέπει να φέρουν και πάλι τον πληροφοριοδότη σε αμερικανικό έδαφος. Και γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουν όπως μόνο εκείνοι ξέρουν την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου. Εάν παρακολουθήσετε τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπ. Εξωτερικών, θα διαπιστώσετε ότι όλες τους οι δηλώσεις είναι εξαιρετικά μελετημένες. Κάτω από την ωραία διπλωματική γλώσσα, το μήνυμα θα είναι σαφές - θα εφαρμοστεί η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου. Ο Λευκός Οίκος έχει πολλά διαφορετικά χαρτιά με τα οποία μπορεί να "πιέσει" άλλες χώρες - αναπτυξιακά προγράμματα, οικονομική βοήθεια, εμπορικές σχέσεις. Ας πούμε ότι μία κυβέρνηση τρίτης χώρας δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΗΠΑ για την υπόθεση Σνόουντεν, ο Λευκός Οίκος θα πει: "Δεν πειράζει, η ζωή συνεχίζεται". Ομως ύστερα από λίγο και ενώ η ζωή συνεχίζεται για όλους, ενδεχομένως να αρχίσουν να προκύπτουν εμπόδια, πολλά και διαφορετικά και σε διαφορετικά επίπεδα, για την κυβέρνηση αυτής της τρίτης χώρας. Δεύτερον, πρέπει να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το θέμα προστασίας των απόρρητων πληροφοριών τους. Γιατί είδαμε πώς λειτούργησε ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ που συνεργάστηκε με τον ιστότοπο WikiLeaks. Ο Μάνινγκ ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία, αλλά είχε πρόσβαση σε πολύ απόρρητες πληροφορίες. Το ερώτημα είναι πώς και γιατί είχε ο Μάνινγκ τέτοια πρόσβαση και εάν είχε αυτός, τότε πρέπει να υπάρχουν και άλλοι. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πλέον ότι η εσωτερική απειλή από εργαζόμενους στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόβλημα μεγαλύτερο από το χάκινγκ. Και θα δούμε πολύ σύντομα ότι θα αλλάξουν οι κανόνες πρόσβασης. Το τρίτο θέμα της κυβέρνησης Ομπάμα είναι τώρα οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

- Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν εξοργισμένοι με τις ΗΠΑ· πραγματικά, πόσο νομιμοποιείσαι να κατασκοπεύεις τους φίλους σου;

«Δεν πιστεύω ότι έχει γίνει φθορά που δεν διορθώνεται. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία εξοργίζονται με τις ΗΠΑ για την κατασκοπεία και από την άλλη κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο του Μοράλες, λόγω της υποψίας ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτό. Επίσης θα μου έκανε τεράστια εντύπωση εάν αποδεικνυόταν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν παρόμοια προγράμματα παρακολουθήσεων και συλλογής πληροφοριών για τους δικούς τους συμμάχους. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της... διπλωματίας όλες οι κυβερνήσεις συλλέγουν στοιχεία για άλλες, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα για όλα όσα επιθυμεί να πετύχουν για τη χώρα τους».

- Πού ορίζεται τελικά η γραμμή μεταξύ ιδιωτικότητας, εθνικής ασφάλειας, δημοσίου συμφέροντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

«Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι χρήστες του Δικτύου δεν μπορούν πλέον να εκπλήσσονται και να μη γνωρίζουν ότι με κάθε τους δράση ον-λάιν αφήνουν ιντερνετικό αποτύπωμα, το οποίο σε πολλά κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, αποθηκεύεται σε σέρβερ και μπορεί να δοθεί στις αρχές εάν ζητηθεί. Ολοι οι χρήστες πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους σε όλες τις σελίδες στις οποίες δραστηριοποιούνται, εάν θέλουν να προστατεύσουν έστω και μερικώς τα προσωπικά τους δεδομένα. Τα όρια μεταξύ ιδιωτικότητας, εθνικής ασφάλειας, δημοσίου συμφέροντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετακινούνται συνεχώς. Και αυτό είναι το σπουδαίο που πέτυχε ο Σνόουντεν, ότι δηλαδή πρέπει πλέον να έχουμε μία διεθνή συζήτηση για την ισορροπία, για τους ηθικούς κανόνες, για τα όρια μέσα στα οποία θα κινούνται οι υπηρεσίες ασφάλειας. Η στιγμή είναι κατάλληλη γι' αυτούς τους κανόνες, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών στο Ιντερνετ και παράλληλα θα δώσουν ενδεχομένως λύσεις και σε προκλήσεις όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και η ον-λάιν διακίνηση πορνογραφικού υλικού».

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Πανταχού παρών ο Μεγάλος Αδελφός
Πανευρωπαiκή κατακραυγή, απλοiκές απαντήσεις Ομπάμα
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ οι πολίτες, ενώ «οι παρακολουθήσεις είναι ρουτίνα» για τις υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έχουν «τεχνικό πλεονέκτημα» και τον «ιππότη του Διαδικτύου» Εντουαρντ Σνόουντεν να αναζητεί τη χώρα που θα του δώσει άσυλο.

Επειδή το κάνουν όλοι το κάνουμε και εμείς; Επιχείρημα που δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς. Θα είχε ίσως μια σημασία να ασχοληθεί κάποιος με το γιατί οι Ευρωπαίοι φωνάζουν, αφού και αυτοί την ίδια δουλειά κάνουν. Για δύο λόγους φωνάζουν. Ο ένας είναι για να εμφανιστούν θυμωμένοι και αδικημένοι. Για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι σωστή η παρατήρηση περί ρήγματος στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Για την ακρίβεια «θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ρήξη της εμπιστοσύνης». Αν ήταν έτσι, θα είχαν σταματήσει σχεδόν αμέσως οι προετοιμασίες των συνομιλιών, γύρω από τη σύσταση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Γάλλοι πρότειναν ψελλίζοντας διήμερη αναβολή, ενώ ο Μπαρόζο αποφάσισε, συνεπικουρούμενος από τη Μέρκελ, ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν κανονικά και θα προχωρούν παράλληλα με τις εξηγήσεις που θα δίνει ο Λευκός Οίκος. Στην ουσία, έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια οι Ευρωπαίοι και προχωρούν. Αλλωστε τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι ηγέτες είχαν προαναγγείλει ότι εμπιστεύονται τις εξηγήσεις που δεσμεύτηκε να δώσει ο Λευκός Οίκος και προεξόφλησαν ότι θα τις δεχτούν.

Αρα υπάρχει ισχυρό κίνητρο, το οποίο, παρά την παραλίγο «διαρραγείσα» αμοιβαία εμπιστοσύνη, κινεί τις διαπραγματεύσεις. Το κέρδος από το ελεύθερο εμπόριο. Ετσι ο ένας λόγος που φωνάζουν είναι για να σώσουν τα προσχήματα απέναντι στον εξοργισμένο Ευρωπαίο πολίτη και στην Ευρωβουλή.


Αλλωστε μην τρελαινόμαστε. Μια χαρά συνεταιράκια στον καπιταλισμό είναι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι σχέσεις τους περνούν σύννεφα, όπως με τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, αλλά οι δεσμοί στην ουσία είναι άρρηκτοι, μεταξύ των πολιτικών ελίτ που ασκούν την εξουσία σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον φώναξαν, έχει δύο παραμέτρους. Πρώτον, στην ουσία διαμαρτυρήθηκαν επειδή συνειδητοποίησαν ότι οι Αμερικανοί έκαναν κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο που κάνουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες. Ουσιαστικά την τεχνολογία και τις πληροφορίες τα μοιράζονται οι συνεταίροι. Τώρα αποκαλύφθηκε ότι οι Αμερικανοί χωρίς να ενημερώσουν τους συμμάχους είχαν προχωρήσει περισσότερο από όσο υπέθεταν κάποιοι Ευρωπαίοι. Αλλά πάντα οι Ευρωπαίοι είχαν το νου τους ότι μπορούν να παρακολουθούνται με μια πιο εξελιγμένη από τις δικές τους τεχνολογία. Οπως για παράδειγμα οι Βρετανοί ποτέ δεν ενημέρωσαν ότι είχαν «ξεκλειδώσει» το δίκτυο οπτικών ινών όλου του κόσμου και μάθαιναν τα πάντα. Οι μυστικές υπηρεσίες πάντα έχουν τέτοιον ανταγωνισμό.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι αφού βρέθηκαν σε αυτή τη θέση οι Ευρωπαίοι, είχαν την ευχέρεια με τις διαμαρτυρίες τους, χλιαρές ή όχι, να επιδιώξουν κάποιο πλεονέκτημα στις εμπορικές συνομιλίες. Κάπως πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν. Μπορούν ίσως να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις από κάπως πιο πλεονεκτική θέση. Πάνω τους άλλωστε έχουν τη δαμόκλειο σπάθη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επικυρώνει ή απορρίπτει τις συμφωνίες. Θα είναι και αυτό, θεωρητικά, ένα επιχείρημα απέναντι τους Αμερικανούς.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2013-07-06&s=fakelos

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: