Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2013

ΜΠΑΤΣΟΙ:ΟΤΑΝ ΟΙ... ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Ο 7ος τακτικός ανακριτής «είδε» τις εγκληματικές πράξεις και ζήτησε την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» για κακούργημα. Οι ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν τους βασανισμούς, ακόμη και με τέιζερ.Ομως η -πλέον καραμπινάτη- υπόθεση φασιστικής διείσδυσης, και μάλιστα στην καρδιά του κτηρίου διοίκησης της Αστυνομίας, τη ΓΑΔΑ, δεν εντάχθηκε ποτέ στην ευρύτερη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για θυλάκους του νεοναζιστικού μορφώματος στο Σώμα.







Η υπόθεση των 15 αντιφασιστών, που αποκαλύφθηκε από το βρετανικό «Guardian» και αναμεταδόθηκε από τα ξένα δίκτυα (CNN, BBC, ARTE, Al Jazeera) και πληθώρα εφημερίδων σε εξωτερικό και Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2012, δεν περιελάμβανε μόνο βασανιστήρια, με τους... προστάτες του πολίτη να παινεύονται για την ιδεολογία τους και να τη δηλώνουν ευθαρσώς.

Περιείχε και τα ονόματα, ως μηνυτών τους, δύο χρυσαυγιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τον εμπρησμό μπαρ Καμερουνέζου, στις 15 Μαΐου του 2013, στην οδό Λεμεσού, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκείνο του 34χρονου Νίκου Παπαβασιλείου, στελέχους της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, που στο λογαριασμό του στο facebook με το ψευδώνυμο «Δούρειος Ιππος» είχε αναρτήσει και φωτογραφία του με τον Γ. Ρουπακιά, και εκείνο του συνομήλικού του Γιώργου Περρή.


Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των δύο «χρυσαυγιτών» δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία στις 22 του ίδιου μήνα, έπειτα από σχετική διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει τις κατηγορίες του εμπρησμού, της απειλής και των διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία, καθώς και της παράβασης του νόμου 927 του 1979 περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις.


Η συγκεκριμένη επίθεση στο μπαρ του Καμερουνέζου, που -σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ.- είχε «ρατσιστικά κίνητρα», συμπεριλαμβάνεται στις 32 υποθέσεις που απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση των 15 αντιφασιστών, όχι. Με τον Γ. Περρή να δηλώνει στην Αστυνομία πως δεν επιθυμεί τη δίωξη εκείνων που -όπως ισχυρίστηκε- του επιτέθηκαν, αναφέροντας ότι «θέλει να ξεχάσει αυτό που συνέβη», και τον έτερο «αγανακτισμένο κάτοικο του Αγίου Παντελεήμονα», Νικόλαο Παπαβασιλείου, που πόζαρε δίπλα στον Γ. Ρουπακιά σε φωτογραφία του στο facebook, να παραμένει μηνυτής τους.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι 15 αντιφασίστες, τόσο στις απολογίες όσο και στις μηνύσεις τους, άφησαν σαφείς αιχμές για συντονισμένη επίθεση εναντίον τους από χρυσαυγίτες και δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που εμβόλισαν τη μηχανοκίνητη πορεία τους, ρίχνοντάς τους στο κράσπεδο με κλοτσιές και κλομπιές. Για να προσαγάγουν στη συνέχεια 30 άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, να συλλάβουν και να βασανίσουν 15 από αυτούς, φωνάζοντάς τους παράλληλα, όπως κατήγγειλαν: «Κι εμείς χρυσαυγίτες είμαστε, τι θα μας κάνετε;», «Θα πεθάνετε όπως οι παππούδες σας στον Γράμμο», «Μην τους βαράτε, συνάδελφοι, είναι δεύτερο κόμμα, όταν βγούμε εμείς πρώτο κόμμα θα τους δείξουμε» και άλλα τέτοια.

Και όλα αυτά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής (17.10.2012), να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα του «Guardian» «υποβολιμαίο» και να τον απειλεί με μηνύσεις, προδικάζοντας τα ιατροδικαστικά πορίσματα: «...δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα ηλεκτροσόκ ούτε και κάψιμο».


Συμπληρώνοντας λίγες μέρες αργότερα, ότι «για το υπουργείο μας και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η ρατσιστική βία αποτελεί ιδιαίτερη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εν όψει των επικίνδυνων επιπτώσεών της, το προσωπικό του Σώματος χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο έννομο μέσο (...) για την καταπολέμηση του φαινομένου».

«Οταν επισήμως από το 2012 καταγγέλθηκε από την υπόθεση των 15 αντιφασιστών ο χρυσαυγιτισμός αστυνομικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη τόσο στο φασιστικό μένος των αστυνομικών όσο και στα γεγονότα. Δεν διέταξε ΕΔΕ ούτε για τα μάτια του κόσμου σχετικά με τα καταγγελλόμενα. Αντίθετα υπερέβαλε εαυτόν δηλώνοντας ότι θα κάνει μήνυση και στον "Guardian". Τώρα αναριωτιέται πού βρίσκονται οι θύλακοι των χρυσαυγιτών μέσα στην Αστυνομία;», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Δημήτρης Κατσαρής, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των 15 αντιφασιστών.

«Ακόμη και αυτή τη στιγμή, οι καταγγελίες αυτές και η συμπεριφορά των αστυνομικών δεν συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους, παρ' ότι έχουν γίνει μηνύσεις. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον όψιμο αντιφασισμό του Νικόλαου Δένδια. Οι πράξεις του με πείθουν για το αντίθετο», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι ευθύνη δεν έχει μόνος αυτός που πράττει κάτι, αλλά και αυτός που τα καλύπτει.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: