Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

ΗΠΑ: ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Οι παρακολουθήσεις ξένων ηγετών είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες των αποστολών συγκέντρωσης πληροφοριών, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροροφιών, Τζέιμς Κλάπερ, εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με την κατασκοπεία πολλών ευρωπαίων ηγετών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, τη γνωστή πλέον NSA.
ΗΠΑ: Κατασκοπεύουμε και μας κατασκοπεύουν οι ξένοι σύμμαχοι
Κατά την δημόσια ακρόαση που πραγματοποιείται απόψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Κλάπερ περιέγραψε κι αυτός την πρακτική αυτή ως συνήθη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι ξένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν επίσης Αμερικανούς ηγέτες και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στην ίδια Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτουν επίσης ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, ο υποδιοικητής της ίδιας Υπηρεσίας, Κρις Ινγκλις και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Τζέιμς Κόουλ.
Νωρίτερα η αντίστοιχη Επιτροπή της Γερουσίας είχε ανακοινώσει την αναθεώρηση των επιχειρήσεων παρακολούθησης στο εξωτερικό, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τους κοριούς στο τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Η πρόεδρος της επιτροπής, Ντάϊαν Φαινστάιν δήλωσε ότι η κατασκοπεία ηγετών συμμαχικών χωρών ήταν λάθος και δήλωσε την απόλυτη αντίθεσή της, ζητώντας την ολική αναθεώρηση των κατασκοπευτικών προγραμμάτων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την γερουσιαστή, ο Λευκός Οίκος της είχε υποσχεθεί ότι θα σταματούσε την κατασκοπεία αυτού του είδους, αλλά ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δηλώνει στο BBC, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στην πολιτική.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της αμερικανικής Υπηρεσίας για το Εμπόριο (USTR) εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν ΗΠΑ και ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. «Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα (οι παρακολουθήσεις), όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της USTR. «Οι συζητήσεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης της NSA είναι ξεχωριστές από τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είχε εκτιμήσει ότι «πολλά θέματα», κυρίως όμως το ζήτημα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου.
«Η προστασία των δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, ούτε τελωνειακός φραγμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είχε υπογραμμίσει.  
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: