Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ,ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ –ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σε ένα «ανώδυνο» κατά τα λοιπά νομοσχέδιο, αυτό για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια των κρατουμένων, ενέταξε η κυβέρνηση τροπολογία με την οποία ποινικοποιεί επί της ουσίας την πολιτική δράση όσων αντιδρούν στις κυρώσεις που επιβάλλουν Διεθνείς Οργανισμοί κατά κρατών.
 Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι θα κινδύνευαν με φυλάκιση όσοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η ρύθμιση κατατέθηκε εν κρυπτώ την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή, και προκάλεσε αίσθηση καθώς οι «απείθαρχοι» και οι αλληλέγγυοι σε διάφορες χώρες και κινήματα θα διώκονται ακόμη και αν το εθνικό δίκαιο δεν θεωρεί έκνομες τις ενέργειές τους.

Το κείμενο

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το ακόλουθο: «Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων, ή οργανισμών ή φυσικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της Ε.Ε. τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών, εκτός και αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».


Το ζήτημα σφράγισε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος και προκάλεσε σοβαρότατες διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ που ζήτησαν την απόσυρσή της.

Το θέμα ανακίνησε πρώτα το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι αν η τροπολογία ψηφιστεί τότε κινδυνεύουν με φυλάκιση όσοι, για παράδειγμα, διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος μίλησε για απαράδεκτη μεθόδευση και ζήτησε, όπως και ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, την απόσυρσή της. Ο κ. Γκιόκας προέβλεψε, εξάλλου, ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης όσων είναι αντίθετοι με τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η ρύθμιση «γεννά σοβαρά ζητήματα αφού δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις του ΟΗΕ να αντιμετωπίζονται ως πεδίο που η παράβασή τους να ποινικοποιεί συμπεριφορές πολιτών».

«Θα έπρεπε να έχει συλληφθεί η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ όταν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας έσπασε το εμπάργκο των Νατοϊκών και έδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Νότης Μαριάς.

Στον αντίποδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επέμεινε ότι οι προβλέψεις της ρύθμισης δεν τίθενται σε εφαρμογή όταν παραβιαστεί απλώς μια οδηγία ή ένας κανονισμός, αλλά μόνο όταν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Πρόκειται για την αξιοπιστία της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά πολιτικές δράσεις, διαβεβαίωσε.

«Για εναρμονισμό της χώρας με τη διεθνή έννομη τάξη» έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση επί του θέματος κατέθεσε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν μόνο δυσμενείς διεθνείς αποφάσεις, αλλά και ευνοϊκές, όπως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

Την τροπολογία υπερασπίστηκε και ο Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η ρύθμιση προβλέπει κυρώσεις σε όσους, για παράδειγμα, παραβιάζουν εμπάργκο πετρελαίου κατά μιας χώρας. «Αυτό δεν το κάνουν τα κινήματα αλλά όσοι επιδιώκουν να κερδίσουν», κατέληξε.

Γ. Κατρούγκαλος: Σε δοκιμασία αρχές του κράτους δικαίου

Δικαιολογημένη θεωρεί ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος την κριτική των κομμάτων της Αριστεράς στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ποινικοποιεί την παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ, με την πρόβλεψη ποινής φυλάκισης έξι μηνών.

«Το θέμα των κυρώσεων», αναφέρει, «που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πολλές φορές συζητηθεί από νομική και πολιτική σκοπιά γιατί θέτει σε δοκιμασία σημαντικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και της δημοσιότητας, αλλά και το τεκμήριο αθωότητας.

Μέχρι και το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απόφαση Καντί διατύπωσε τις δικές του επιφυλάξεις. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκήθηκε σχετικά από τα κόμματα της Αριστεράς».


---Ψηφίστηκε η «τροπολογία της ποινικοποίησης» παρά τις αντιδράσεις---

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και των τροπολογιών έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση κατάδικων και υπόδικων.
Στο επίκεντρο των επικρίσεων της αντιπολίτευσης, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, βρέθηκε και σήμερα η επίμαχη τροπολογία η οποία προέβλεπε την επιβολή ποινής τουλάχιστον 6 μηνών για όσους παραβιάζουν ή προσβάλουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν κράτη, οργανισμούς ή οντότητες.

Η απάλειψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της αναφοράς στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η επιβολή ποινής μόνο σε ό,τι αφορά παραβίαση κανονισμών της ΕΕ, καθώς και η διαβεβαίωσή του ότι «θα γίνει παρέμβαση σε περίπτωση που στην πορεία δημιουργηθούν προβλήματα που θα βλάπτουν αξιακά θέματα», δεν έπεισαν τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, που επέμειναν στην απόσυρσή της.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, μετά τις ενστάσεις και τις επισημάνσεις πολλών βουλευτών, τον προβλημάτισε έντονα η σχετική τροπολογία, γι' αυτό και επικοινώνησε με συναδέλφους του που βρίσκονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και αφού συζήτησε το θέμα προχώρησε σε αυτή τη βελτιωτική αλλαγή, προκειμένου, όπως είπε, «να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το σκοπό της ρύθμισης, ούτε παρερμηνεία για ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται οι ποινές».

Νωρίτερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων και ενδελεχούς εξέτασης της διάταξης για να αποτραπεί, όπως επεσήμανε, «ενδεχόμενο να ανοίξει η κερκόπορτα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης».

«Ουσιαστικά ποινικοποιείται η διαμαρτυρία και η ελευθερία έκφρασης, ποινικοποιείται η κινηματική δράση και η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης απελευθερωτικών αγώνων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Για προκλητική διάταξη που καταργεί κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, ποινικοποιεί απόψεις και ιδεολογίες, έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Από το ΚΚΕ, τόσο ο εισηγητής του Γιάννης Γκιόκας όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας «έστω και αργά», υποστηρίζοντας ότι στόχος των αποφάσεων της ΕΕ είναι να χαρακτηριστούν οργανώσεις, κινήματα και κόμματα τρομοκρατικές οργανώσεις και να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με την Αλ Κάιντα.

«Προφανώς έχουμε δεσμεύσεις αλλά έχουμε και εθνική ανεξαρτησία» σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, εκφράζοντας επιφυλάξεις.


http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: