Κυριακή, Αυγούστου 04, 2013

HUMAN RIGHTS WATCH: ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ»

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, σε παρέμβασή της εν όψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» που έχει στόχο την απώθηση παράνομων μεταναστών, καταγγέλλει σοβαρές αυθαιρεσίες και καταχρηστικές πρακτικές με βίαιο χαρακτήρα, σε πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες». Ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να καταδίκαζε τις πράξεις αστυνομικής βίας.




Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, (Human Rights Watch) μόνο δείγματα συμπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους ξένους δεν διακρίνει, αναφέρει η Deutsche Welle 

Για την Human Rights Watch, η φετινή 4η Αυγούστου σηματοδοτεί «έναν χρόνο καταχρηστικών πρακτικών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Αθήνα». Σύμφωνα με την οργάνωση, «από την έναρξη των επιχειρήσεων ως σήμερα δεκάδες χιλιάδες άτομα για τα οποία υπήρξε υπόνοια ότι επρόκειτο για μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν υποβληθεί σε καταχρηστικούς ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων και σωματικές έρευνες, καθώς και σε πολύωρη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα».

Όπως αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης στη Γερμανία, «όλο και περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ανέφεραν περιπτώσεις κακομεταχείρησης και διακρίσεων από τις 4 Αυγούστου πέρυσι που ξεκίνησε η επιχείρηση. Έχοντας αυτό ως βάση προχωρήσαμε και ακούσαμε κι άλλες φωνές. Κάναμε συνεντεύξεις με περισσότερα από σαράντα άτομα κι έτσι συντάξαμε τη σχετική έκθεση».

«Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί μαζικά κατά των μεταναστών στην Αθήνα. Πρόκειται συχνά για επιχειρήσεις με βίαιο χαρακτήρα. Σταμάτησαν χιλιάδες μετανάστες και τους έκαναν ελέγχους. Άλλους τους μετέφεραν στα αστυνομικά τμήματα και κρατήθηκαν για πάρα πολλές ώρες. Αυτό κυρίως που μας δημιουργεί ανησυχία είναι ότι μόλις το 6% βρισκόταν παράνομα στην Αθήνα», τονίζει ο κ. Μπύντερ.

«Από τις 4 Αυγούστου 2012 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 η αστυνομία είχε σταματήσει στους δρόμους της Αθήνας για έλεγχο 84.792 άτομα ξένης καταγωγής. Μόνο 4.811 - περίπου 6% - βρέθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα και μόνο 59 συνελήφθησαν», αναφέρει η έκθεση.

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Μπύντερ ότι «θα πρέπει να δει κανείς ότι η επιχείρηση Ξένιος Ζευς κρίθηκε ίσως απαραίτητη και λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής». «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ελέγχων για παράνομους μετανάστες όμως οι έρευνες αυτές δεν μπορούν συνδέονται με επιθέσεις και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα διεθνή στάνταρ», προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch δηλώνει πως θα ευχόταν η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει τις πράξεις αστυνομικής βίας, να δίνει σαφείς οδηγίες στους αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να μπορούν να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση ενώ παράλληλα και η ΕΕ να στηρίζει υλικοτεχνικά τις ελληνικές αρχές αλλά και να υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι είναι ως μέλος της και μοιράζεται συγκεκριμένες αξίες.

Πηγή: Deutsche Welle
http://tvxs.gr/news/ellada/human-rights-watch-enas-xronos-kataxristikon-praktikon-tis-%C2%ABksenios-zeys%C2%BB
ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: