Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ... ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...ΕΤΣΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ!


ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;;;
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Αδοξο τέλος είχε η επιχείρηση κατεδάφισης προκλητικών αυθαιρέτων πάνω στο κύμα, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος από την Κρήτη. Από τις αρχές της άνοιξης στη Μεγαλόνησο «έπεσε» γενικό απαγορευτικό κατεδαφίσεων αυθαιρέτων λόγω τουρισμού, με παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, ενώ έλαβε σχετική απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Κρήτης.Το υπουργείο Περιβάλλοντος, για λόγους αξιοπιστίας και συμβολισμού, επέμεινε να συνεχιστούν οι εργασίες κατεδάφισης παράνομων εγκαταστάσεων της ξενοδοχειακής μονάδας «Kernos Beach» του Κ. Μαντωνανάκη, που είχαν ήδη ξεκινήσει σε καταπατημένη έκταση 3.031 τετραγωνικών μέτρων του αιγιαλού στη Χερσόνησο Κρήτης. Παράλληλα αποδέχθηκε η αποκαθήλωση των παράνομων κατασκευών να γίνει σταδιακά με ευθύνη του ξενοδόχου. Τελικά οι εργασίες σταμάτησαν με μαγικό τρόπο: διέκοψε τις εργασίες κατεδάφισης και εξαφανίστηκε ο εργολάβος!



Κυβερνητική αμηχανία

Η είδηση προκάλεσε αμηχανία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς συμπίπτει με την «κατεδάφιση» του νόμου για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικό στο σύνολό του το σχετικό νόμο 4014/2011. Το υπουργείο Περιβάλλοντος καθησυχάζει τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της τακτοποίησης αυθαιρέτων ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα καλυφθούν από το νέο νομοσχέδιο για τις τακτοποιήσεις και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, που προωθείται στη Βουλή, το οποίο, όπως υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΚΑ, εναρμονίζεται με τις επιταγές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, αποτρέποντας τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων. Στην αιχμή των μέτρων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης το υπουργείο προβάλλει «την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων», όπως επίσης «την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία, την παροχή σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα».

Από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος πληροφορούμαστε ότι μετά την αποχώρησή του από το υπό κατεδάφιση ξενοδοχείο της Χερσονήσου, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και σύντομα το έργο της κατεδάφισης θα επαναπροκηρυχθεί με στόχο να ολοκληρωθεί. Ουδείς όμως μπορεί να διαβεβαιώσει για το τελικό αποτέλεσμα... Υπενθυμίζεται ότι οι μέχρι τώρα απόπειρες κατεδάφισης ήταν άκρως επεισοδιακές. Οι μπουλντόζες άρχισαν να μαρσάρουν παρουσία του ειδικού γραμματέα ΥΠΕΚΑ Σάκη Κουρουζίδη, που είναι ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, για να γκρεμίσουν αυθαίρετο τοιχίο άνω των 300 μέτρων, με το οποίο έχει καταπατηθεί και προσαρτηθεί στην ιδιοκτησία του ξενοδόχου η έκταση του αιγιαλού. Ο επίμαχος χώρος έχει μπαζωθεί και φυτευτεί με γκαζόν και πάνω σε αυτόν έχουν κτιστεί πλήθος κατασκευές του ξενοδοχείου. Αρχικά ο ξενοδόχος, με τη βοήθεια μιας παρκαρισμένης νταλίκας για να μην περάσουν οι μπουλντόζες, αντιστάθηκε και συνελήφθη για παρακώλυση των εργασιών κατεδάφισης. Στη συνέχεια τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δούλεψαν για λίγες ώρες και αποχώρησαν. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης συμφώνησαν και δόθηκε η δυνατότητα στον ξενοδόχο να κατεδαφίσει μόνος του τις αυθαίρετες κατασκευές. Τις πρώτες ημέρες, υπό την επίβλεψη μηχανικού της Περιφέρειας Κρήτης, αποψιλώθηκαν ελαφρές κατασκευές (στέγαστρα, διαμορφώσεις κ.λπ.). Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιστολή του ξενοδόχου, με την οποία ζητεί να σταματήσει κάθε εργασία κατεδάφισης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αίτημα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν αποδέχθηκε.

Τροπολογία

Δεν αφορά το «Kernos Beach», ούτε επηρεάζει το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς και παραλίες, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης, τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην «Ε», αναφερόμενοι στην τροπολογία τεσσάρων βουλευτών (δύο της Ν.Δ. και δύο του ΠΑΣΟΚ), που έκανε εκπρόθεσμα αποδεκτή η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία καλύπτει για το 2013 ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το ν. 2971/2001 «έχουν δικαίωμα να αιτούνται απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού έναντι ανταλλάγματος».
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: