Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ


Μεγάλη ταλαιπωρία υφίσταται από το βράδυ της Δευτέρας ο κόσμος που θέλει να μετακινηθεί από και προς τη Σαλαμίνα όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Τζαβαρής. “Η κατάσταση είναι χαοτική” δηλώνει στο Enet. Όπως εξηγεί η σύνδεση της Σαλαμίνας με το Πέραμα γίνεται κάθε μια ώρα και αυτό φέρνει προβλήματα εδικά σε μια καθημερινή ημέρα όπως η σημερινή όπου υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση ενώ υπάρχουν προβλήματα και στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού."Δεν μπορούν να περάσουν απέναντι τα απορριμματοφόρα, να μετακινηθούν εύκολα τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και να γίνει η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ".


“Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο επείγον περιστατικό” λέει ο κ. Τζαβαρής σχετικά με τη διακομιδή ασθενών προς την πρωτεύουσα. Ωστόσο, όπως είπε, “ασθενοφόρο χρειάστηκε νωρίτερα να περιμένει για 10 λεπτά να φορτώσει το φέρι μπόουτ προκειμένου να φύγει” σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, δηλαδή να φεύγει το φέρι αμέσως μόλις μπαίνει ασθενοφόρο.

Το πρόβλημα για τον δήμαρχο Σαλαμίνας δεν είναι μόνο η αύξηση του ασφάλιστρου για τις δύο κοινοπραξίες αλλά το γεγονός ότι εντάσσονται σε μεγαλύτερη κατηγορία και αυτό θα απαιτήσει τροποποιήσεις που πιθανότατα θα φέρει αυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου. “Για εμάς είναι αστική συγκοινωνία”, τονίζει θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Όσο για την απόφαση του υπουργείου να αναθέσει σε άλλες εταιρείες την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού σχολιάζει: “Αν ισχύει ότι σε 15 μέρες θα βγει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα τότε ποιος ο λόγος να υποστούμε αυτή την ταλαιπωρία και να μη δοθεί μια μικρή ακόμα παράταση;”.

“Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού για συχνότερη και καλύτερη σύνδεση του νησιού σήμερα βιώνουμε το ακριβώς αντίθετο” αναφέρει ακόμα και σχολιάζει ότι “η αστυνομία τεχνηέντως όταν αργεί να έρθει το φέρι απομακρύνει τον κόσμο ώστε να μη συγκεντρώνονται πολλοί στο λιμάνι”.

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν έφτασε στη Σαλαμίνα το πρώτο φέρι. Απολυμένοι ναυτεργάτες μπήκαν σε αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν αλλά λίγο μετά και με την επέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν, σύμφωνα με τον κ. Τζαβαρή.

Κόντρα για τα ασφάλιστρα υπέρ τρίτων

Η Σαλαμίνα μέχρι τώρα συνδεόταν κάθε 15 λεπτά με το Πέραμα και κάθε 25΄ με το πορθμείο των Μεγάρων. Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο καθώς με απόφασή του το υπουργείο Ναυτιλίας ανέθεσε, προσωρινά, την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού σε άλλες εταιρείες επειδή οι δύο κοινοπραξίες των φέρι μπόουτ που εξυπηρετούσαν τη Σαλαμίνα δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία αυτή υποχρεώνει όλα τα πλοία χωρητικότητας άνω των 300 GT, από 1ης Ιανουαρίου του 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις υπέρ τρίτων, με στόχο να εξασφαλίζεται η επαρκής αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά τη διάρκεια του πλου.

Από την πλευρά τους οι δύο κοινοπραξίες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά μόνο τα ποντοπόρα πλοία και όχι εκείνα που κινούνται εντός λιμένα.

Υπουργείο Ναυτιλίας:  Έχει εξασφαλιστεί ικανός αριθμός πλοίων

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σήμερα και χαρακτηρίζει ως “ορισμένες δυσλειτουργίες” αναφέρει ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί ικανός αριθμός πλοίων και πως οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.

Ταυτόχρονα καταγγέλει πως νωρίς το πρωί άγνωστοι στο λιμάνι της  Σαλαμίνας παρεμπόδισαν την εκτέλεση δρομολογίων με αποτέλεσμα “τη μικρή ταλαιπωρία” του επιβατικού κοινού.

Το υπουργείο Ναυτιλίας συνιστά στο επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ: 210-4677277) και Περάματος (Τηλ:210-4410441), ώστε να πληροφορείται για τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής του.

ΠΕΜΕΝ: Τι θα γίνει με το απολυμένο προσωπικό

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνη Νταλακογιώργου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς από χθες απολύθηκαν περίπου 210 άτομα που αποτελούσαν τα πληρώματα των 30 πλοίων των δύο κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνταν έως σήμερα στις γραμμές "Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας" και "Φανερωμένη Σαλαμίνας- Πέραμα Μεγαρίδος".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ότι τα πλοία που έχει δρομολογήσει το υπουργείο στις συγκεκριμένες γραμμές δεν μπορούν να ανταποκριθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και να καλύψουν τις ανάγκες ενόψει και της θερινής περιόδου.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: