Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΕ ΟΣΑ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΛΛΑ

απο το http://www.koutipandoras.gr/
Η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα με όσα χρήματα περίπου χρωστούσε στην τελευταία η οικογένεια του πρόεδρου της πρώτης Μιχάλη Σάλλα, δηλαδή 150.000.000 ευρώ. Αυτή είναι μια είδηση που δεν αναφέρει πλέον μόνο το www.koutipandoras.gr και το HOT DOC, αλλά επιβεβαιώνεται κι από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, η οποία εξετάζει τα αίτια της τραπεζικής κρίσης στη Μεγαλόνησο. Σύμφωνα με ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 διαπιστώθηκε ότι στις χορηγήσεις για αγορά μετοχών χωρίς άλλη πηγή αποπληρωμής συμπεριλαμβάνονταν εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας του κ. Σάλλα. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και η βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είχε ανακινήσει το ζήτημα στη Λευκωσία.


Συγκεκριμένα, αρχικά δόθηκε όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρίες συμφερόντων του κ. Σάλλα (KAEO Enterprises, Shent Enterprises, Benidver Investments). Στη συνέχεια οι δύο τελευταίες εταιρίες μεταφέρθηκαν στα δύο παιδιά του κ. Σάλλα, Γεώργιο και Μυρτώ, διατηρώντας στο όνομα του Μιχάλη Σάλλα την εταιρία KAEO Enterprises. Οι εξασφαλίσεις αφορούσαν εγγυητική επιστολή 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς κι ενεχυρίαση 66,2 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να έχουν ληφθεί όμως οι προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων των εταιριών.

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που έδωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος επισημαίνει πως το πλαίσιο όρων για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, τονίζοντας πως είχε τεθεί από τους διεθνείς δανειστές ως προϋπόθεση για την υπογραφή μνημονίου. O κ. Δημητριάδης, μάλιστα, αφήνει αιχμές σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου από τη στιγμή που υποστηρίζει πως η επιλογή του αγοραστή (Τράπεζα Πειραιώς) έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή στην ουσία από το διοικητή της κ. Προβόπουλο, κι ότι το κατά πόσο οι αγοραστές ή συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα είχαν δάνεια από την τράπεζα την οποία αγόρασαν είναι πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να χειριστεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε πως υπήρχαν χρέη της οικογένειας Σάλλα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: