Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013

HSBC: ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΟΔΟΛΑΡΙΩΝ


Στις 11/12/2012, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το συμβιβασμό που έκανε με την HSBC, κατηγορουμένη για ξέπλυμα χρήματος σε συνεργασία με τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ ναρκωτικών.Η HSBC, ο γνωστός για τις λίστες της φοροδιαφυγής τραπεζικός κολοσσός, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στην παγκόσμια κατάταξη, αναγκάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 να καταβάλει 1,9 δισ. δολ. πρόστιμο αφού αναγνώρισε την πολυετή (σε 10 χρόνια αναφέρονται οι κατηγορίες) εμπλοκή της στην υπόθεση, με αντάλλαγμα να αποφύγει τη δικαστική αντιμετώπιση.
Το ποσό του προστίμου, σύμφωνα με αναλυτές (Global Research) αντιστοιχεί στο 8,6% των 22 δισ. δολ. κέρδους που είχε η τράπεζα το 2011, δηλαδή σε κέρδη τεσσάρων ή πέντε εβδομάδων λειτουργίας.
Το τρομακτικό στην υπόθεση αυτή, είναι το γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποτίθεται κηρύξει πόλεμο στα καρτέλ των ναρκωτικών, όταν μικρέμποροι και μικροχρήστες εκτίουν πολυετείς ποινές για τα αδικήματά τους, τα υπερωκεάνια του εμπορίου των ναρκωτικών, οι συνεταίροι και οι αρωγοί της οικονομικής γιγάντωσης των καρτέλ ούτε καν δικάζονται.


Σε συνέντευξη της στο γαλλικό περιοδικό «Le Nouvel Observateur», η γνωστή Γαλλίδα εισαγγελέας Eva Joly χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή και τη διακίνηση ναρκωτικών δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς προϋποθέτουν τους ίδιους μεσάζοντες για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων που διακινούν. «Αυτή είναι μια πραγματικότητα που την καταγγέλλω επί μια εικοσαετία» δήλωσε η εισαγγελέας στη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή ένα γαλλο-ελβετικό σκάνδαλο διακίνησης χρήματος ναρκωτικών από την Ελβετία στη Γαλλία με την εμπλοκή της HSBC και μιας μικρής ελβετικής τράπεζας, της GPF.SA. Το σκάνδαλο αφορούσε 100.000.000 ευρώ (swissinfo.ch17/9/2012).

Το G7 και το G20, αναγνωρίζοντας τις τρομακτικές διαστάσεις του προβλήματος, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», προχώρησαν από το 1989 σε μία προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας, δημιουργώντας την Financial Action Task Force (FATF) πλην όμως, η προσπάθεια αυτή, περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από «μαύρο χρήμα».

Την ίδια στιγμή, ο Τύπος και το Διαδίκτυο, βρίθουν από παραδείγματα ανεκτικότητας και ανοχής απέναντι σε κάθε άλλου είδους ξέπλυμα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ενδεικτική περίπτωση είναι εκείνη του John Marcilla, ηγετικού στελέχους της Chase Manhatan, που απολύθηκε, αφού απέδειξε το ξέπλυμα ναρκοδολαρίων από τη θυγατρική της τράπεζάς του, Manhatan Banco De Comercio. Το ίδιο συνέβη και σε στέλεχος της Citibank όταν απεκάλυψε στην ηγεσία της τράπεζάς του ξέπλυμα ναρκοδολαρίων (Before It's News. Four Horsemen, CIA and the Kolombian coca Express 29/10/2012, )

«Ιερή Συμμαχία»

Οταν ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ernesto Samper, εκλεγμένος το 1994 με την οικονομική στήριξη (6.000.000 δολ.) των καρτέλ των ναρκωτικών απειλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι θα αποκλεισθεί από τη «Συμμαχία για τον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά», αυτός με τη σειρά του απείλησε ότι θα δημοσιοποιήσει τη λίστα με τις αμερικανικές πολυεθνικές που έχουν εμπλοκή με χρήμα της κολομβιανής κοκαΐνης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προχώρησε ποτέ στον αποκλεισμό της Κολομβίας.

Αυτός είναι ο κόσμος των δανειστών μας, ο κόσμος των περίφημων αγορών, αλλά και ο κόσμος των κατ' εξοχήν θεσμών του, των τραπεζών. Είναι ο κόσμος που ελέγχει και κατευθύνει τους οίκους αξιολόγησης, στη βαθμολόγηση εθνικών οικονομιών και τραπεζών. Αυτός είναι ο κόσμος που καθορίζει και τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού, με κραυγαλέο παράδειγμα το σκάνδαλο Libor, για το οποίο η Barkley's ανακοίνωσε συμβιβασμό με την υποχρέωση να καταβάλει πρόστιμο 290.000.000 λίρες Αγγλίας. Ενα σκάνδαλο του οποίου δεν θεωρείται άμοιρη ευθυνών η Τράπεζα της Αγγλίας και ενέχονται επίσης η αγγλική HSBC, η ελβετική UBS (πρόστιμο 930.000.000) η αμερικανική Citigroup, η Credit Swiss και η Deutche Bank.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: