Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2013

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Η Ε.Ε.


Αναγκασμένες να ενημερώνουν τις αρχές κάθε φορά που οι υπολογιστές τους δέχονται επίθεση από χάκερ θα είναι περίπου 42.000 εταιρείες στην Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, τραπεζών και νοσοκομείων σύμφωνα με νομοσχέδιο της Ε.Ε. που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Ο νόμος θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο προηγούμενο για την προστασία σημαντικών υποδομών από ψηφιακές επιθέσεις που έχουν πλήξει εταιρείες και κυβερνητικά όργανα σε μια εποχή αυξανόμενου "κυβερνοεγκλήματος" και "κυβερνοτρομοκρατίας". Ωστόσο ορισμένες εταιρείες φοβούνται ότι αν το νομοσχέδιο περάσει θα επιβαρύνει οικονομικά το λειτουργικό τους προϋπολογισμό.




Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα σύστημα παρακολούθησης για τις εταιρείες που θεωρούνται κρίσιμες για την οικονομία της χώρας. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν τις σημαντικές διαδικτυακές επιθέσεις που δέχονται στις εθνικές αρχές και να αποκαλύπτουν τα κενά ασφαλείας που εντοπίζουν.

Περίπου 15.000 εταιρείες μεταφορών, 8.000 τράπεζες, 4.000 εταιρείες ενέργειας και 15.000 νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται, αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τα όργανα της δημόσιας διοίκησης και οι διαχειριστές κρίσιμων υπηρεσιών ίντερνετ θα πρέπει επίσης να αναφέρονται στους αρμόδιους φορείς. Από τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία εξαιρούνται οι εταιρείες με λιγότερους από δέκα εργαζόμενους.

Τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο διαδίκτυο επιφέρουν οικονομικό κόστος λόγω μη διενέργειας εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Ε.Ε., το 2012, το 38% των χρηστών ίντερνετ στην Ε.Ε. δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια να προβούν σε διαδικτυακές πληρωμές.

Το σχέδιο νόμου απαιτεί από τα 27 κράτη-μέλη να ορίσουν μια εθνική αρχή υπεύθυνη για την ασφάλεια του δικτύου και των πληροφοριών και να συστήσουν μια ομάδα άμεσης δράσης για τους υπολογιστές που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που προκύπτουν.

Ορισμένες εταιρείες βρίσκουν τους κανονισμούς του νομοσχεδίου πολύ αόριστους και φοβούνται ότι συνεπάγονται οικονομικές επιβαρύνσεις. Ανησυχούν επίσης ότι το να αναγκαστούν να αποκαλύψουν επιθέσεις που δέχτηκαν τα δίκτυά τους μπορεί να βλάψει την εμπορική τους φήμη.

Η απόφαση για το αν θα δημοσιοποιείται μια κυβερνοεπίθεση θα λαμβάνεται από την εθνική αρχή ζυγίζοντας το δημόσιο συμφέρον έναντι της πιθανής βλαπτικής συνέπειας για τη φήμη της εταιρείας. Το νομοσχέδιο αναθέτει επίσης στις εθνικές αρχές την απόφαση για το αν οι εταιρείες που δεν ενημερώνουν για τις επιθέσεις που δέχονται θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο.

Πηγή: Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: