Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΡΕΩΝΑΝ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ


Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Ορθοπεδικά υλικά κατά κόρον και χωρίς την έγκριση του γραφείου προμηθειών του Νοσοκομείου Εδεσσας χρησιμοποιούσαν ορισμένοι γιατροί για ορθοπεδικές επεμβάσεις, ζημιώνοντας το Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οπως αναφέρεται σε πρόσφατο πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές Υγείας και το οποίο διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και στον υπουργό Υγείας, το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε για το διάστημα 2008 - 2009 με σημαντικό έλλειμμα εξαιτίας του υπέρμετρου κόστους σε χειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις. Μάλιστα το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στα ύψη, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων προς τους ελεγκτές γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου για περιορισμό των αναγκαίων υλικών, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος των επεμβάσεων για τους ασφαλισμένους τους. Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι σε συμβεβλημένες για ορθοπεδικά περιστατικά και αρθροπλαστικές κλινικές του Νοσοκομείου Εδεσσας δεν είχαν τηρηθεί κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, με αποτέλεσμα λόγω των υπερβάσεων το Δημόσιο να ζημιωθεί με 463.000 ευρώ ενώ παραμένουν προς εξόφληση σε προμηθευτές τιμολόγια αξίας 90.737 ευρώ.


Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα, ορθοπεδικοί γιατροί του νοσοκομείου δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους στις επεμβάσεις που έκαναν για ορθολογική διαχείριση των υλικών, όπως αιμοστατικά, αντισυμφυτικά, κόλλες, διάφορα υλικά αρθροσκοπήσεων, μοσχεύματα, νάρθηκες και λοιπά αναλώσιμα υλικά.

Επεμβάσεις

«Από τα στοιχεία του νοσοκομείου διαπιστώσαμε ότι, σε μέρος των περιστατικών, το χρησιμοποιούμενο στις ορθοπεδικές επεμβάσεις υλικό επιλεγόταν πρώτα από τα ιατρικά στελέχη και μετά την τοποθέτηση αυτών στους ασθενείς γινόταν η διαδικασία παραγγελίας από το γραφείο παραγγελιών του νοσοκομείου». Επίσης, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι γιατροί προχωρούσαν στην έκδοση τιμολογίων για αγορά μεγάλων ποσοτήτων ορθοπεδικού υλικού χωρίς να αναμένουν την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Υποχρέωναν έτσι τη διοίκηση του νοσοκομείου στην καταβολή εκ των υστέρων υπέρμετρων ποσών σε προμηθευτές, παρ' ότι ένα μέρος των οφειλών δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Συγκεκριμένα για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2009 εκδόθηκαν τιμολόγια το 2010, αξίας 53.791 ευρώ, ενώ από τους επιθεωρητές Υγείας βρέθηκαν τιμολόγια αξίας 36.946 ευρώ, που εκδόθηκαν το 2010 - 2011, για ασθενείς που είχαν εισαχθεί την περίοδο αυτή για νοσηλεία.

Εκτός των άλλων βρέθηκαν αιτήματα για προμήθειες υλικών ύψους 132.294 ευρώ για τα έτη 2009 - 2010 χωρίς να έχουν εκδοθεί τιμολόγια. Για τα τελευταία οι επιθεωρητές ζητούν να διενεργηθεί ΕΔΕ ώστε να ελεγχθούν αν αποτελούν συνοδευτικά στοιχεία εκδοθέντων τιμολογίων από προμηθεύτριες εταιρείες και αν τυχόν έχουν υλοποιηθεί, επιβαρύνοντας με πρόσθετη δαπάνη το νοσοκομείο.

Από την έρευνα και τον έλεγχο προέκυψε ότι οι οικονομικές υπερβάσεις σε ορθοπεδικά υλικά, που αφορούν ασθενείς του ΙΚΑ, έφτασαν τα 120.818 ευρώ το 2008 και τα 122.476 ευρώ το 2009. Οσον αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία, ΟΓΑ και Δημοσίου, οι υπερβάσεις που προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού κόστους της ιατρικής πράξης και του κλειστού νοσηλίου για αρθροπλαστικές επεμβάσεις ανέρχονται για το 2008 στα 86.138 ευρώ και για το 2009 στα 133.533 ευρώ.

Ευθύνες

Ομως, παρά τις επισημάνσεις του πορίσματος, το οποίο εμμέσως καταλογίζει ευθύνες για τις υπερβάσεις στις προμήθειες των υλικών σε ορθοπεδικούς γιατρούς, στον ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ και στο διευθυντή του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ, εντούτοις οι επιθεωρητές Υγείας αποφεύγουν να διατυπώσουν ευθέως κατηγορίες σε βάρος των παραπάνω.

«Κατά την άποψή μας, η διακρίβωση της τήρησης της νομιμότητας των στελεχών του ελεγχόμενου φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας θα καταστεί εφικτή μετά τη δέουσα ιατρική πραγματογνωμοσύνη, επί των διαπιστωθεισών αποκλίσεων (...) Το πιθανό οικονομικό έλλειμμα προέκυψε από το διοικητικό-οικονομικό διαχειριστικό μας έλεγχο, ο οποίος τελεί υπό την απαιτούμενη επαλήθευσή του με ιατρικά κριτήρια (ορθοπεδικό γιατρό χειρουργό), για να οριστικοποιηθεί και να καταλογισθεί».

Το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας που ναι μεν εντοπίζει ζημιά σε βάρος του Δημοσίου αλλά δεν επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στους ορθοπεδικούς γιατρούς του Νοσοκομείου της Εδεσσας, έρχεται λίγο διάστημα μετά την πορισματική έκθεση ελέγχου που είχαν διενεργήσει στο ίδιο νοσοκομείο και για το ίδιο αντικείμενο άλλοι συνάδελφοί τους.

Προμήθειες

Στο πόρισμα που είχαν συντάξει, τον Απρίλιο-Μάιο του 2011, έκαναν αναφορά σε παράνομες προμήθειες ιατρικών υλικών από την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με 1,85 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο πόρισμα κατονομάζονταν ως υπεύθυνοι 3-4 γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου και ορισμένες προμηθεύτριες εταιρείες. Παράλληλα το πόρισμα καταλόγιζε τη ζημιά κατά 400.000 ευρώ σε γιατρούς και διοικητή, ενώ τα υπόλοιπα στις προμηθεύτριες εταιρείες. Εντούτοις, όπως παρουσίασε χθες η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», οι δυο επιθεωρητές, ύστερα από εξώδικα των θιγόμενων ορθοπεδικών, τέθηκαν στο περιθώριο από την υπηρεσία τους, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ειδικότερα τους καταλογίστηκε καθυστέρηση στη διενέργεια του ελέγχου αλλά και έλλειψη ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ακόμη και η δίωξη σε βάρος των γιατρών. Η υπόθεση του Νοσοκομείου Εδεσσας έχει χωρίσει στα δυο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθώς οι επιθεωρητές κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα ασκώντας τον ίδιο έλεγχο και για το ίδιο αντικείμενο. Είναι απορίας άξιον ότι ενώ στο πρώτο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στους γιατρούς για ζημιά 1,85 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο πόρισμα, που συντάχθηκε πριν από λίγο διάστημα, η ζημιά μειώνεται στα 463.000 ευρώ, ενώ οι ορθοπεδικοί γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται σε υπέρογκες προμήθειες υλικών «πέφτουν στα μαλακά».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: