Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 20%


Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα την παράταση του μέτρου της μηνιαίας βοήθειας ύψους 400-450 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο της χορήγησης επιδόματος ανεργίας, για όσο διάστημα το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 20%.
Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011 κι έκτοτε η ισχύς του ανανεώνεται κάθε εξάμηνο. «Το σχέδιο Prepara, με την χορήγηση 400, ή 450 ευρώ για τους δικαιούχους με παιδιά ή με οικογενειακά βάρη διατηρείται» και θα παραμείνει σε ισχύ «συνεχώς και για όσο το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 20%», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.



Η απόφαση ελήφθη λόγω των «δραματικών συνεπειών» που έχει προκαλέσει η ανεργία, η οποία στα τέλη του 2012 έφθασε στο 26,02% του ενεργού πληθυσμού -ποσοστό που ανέρχεται στο 55% για τους νέους- ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση μετά την εφαρμογή του προγράμματος δραστικής λιτότητας.

Ο γενικός γραμματέας των CCOO, μίας από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο, ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και άνθρωποι που έως σήμερα εξαιρούνταν, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι. Επίσης επέκρινε το όριο του 20% της ανεργίας για την πιθανότητα αναθεώρησης της βοήθειας αυτής, κρίνοντας πως «είναι τόσο υψηλό, που αυτό δεν σημαίνει ακριβώς τίποτε».

Τον Αύγουστο είχε αποφασισθεί η βοήθεια των 400-450 ευρώ να δοθεί σε ανέργους «που έχουν τουλάχιστον δύο μέλη της οικογένειας υπό την προστασία τους, επιπλέον της συζύγου, ή του/της συντρόφου τους». Όσοι είχαν στο στενό οικογενειακό τους κύκλο έναν συγγενή που κερδίζει περισσότερα από 481 ευρώ (το 75% του κατώτατου μισθού) δεν θεωρούνται δικαιούχοι.

Το βοήθημα αυτό αποτελεί το μόνο έσοδο για πλείστες οικογένειες στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νοικοκυριών που όλα τους τα μέλη είναι άνεργα έφθανε τα 1.833.700 στα τέλη του 2012, δηλαδή το ένα στα δέκα.

Πηγή: ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: