Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2013

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 10.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013


Η εξώθηση των εργαζομένων στην ανεργία αποδεικνύεται το φυσικό επακόλουθο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθούν η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα για "λιγότερο κράτος", αλλά και δήθεν εξυγίανση της οικονομίας μέσω ουδέτερων "μεταρρυθμίσεων".
* Οι εργαζόμενοι είναι σταθερά τα θύματα των μνημονιακών "μεταρρυθμίσεων", βεβαίως και των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο



* Διαλύουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διά του τεμαχισμού σε "καλό" και "κακό" προκειμένου να "δωρίσουν" το φιλέτο στον ιδιωτικό τομέα. Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι



Η εξώθηση των εργαζομένων στην ανεργία αποδεικνύεται το φυσικό επακόλουθο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθούν η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα για "λιγότερο κράτος", αλλά και δήθεν εξυγίανση της οικονομίας μέσω ουδέτερων "μεταρρυθμίσεων". Όπως στο Δημόσιο οι "μεταρρυθμιστικές" πρωτοβουλίες για διαθεσιμότητα και αξιολόγηση οδηγούν στις απολύσεις, έτσι και στον τραπεζικό χώρο οι συγχωνεύσεις οδηγούν και πάλι στην ανεργία. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της δρομολογημένης σύμπραξης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, η νέα Εθνική θα διαθέτει 20% λιγότερα καταστήματα από το άθροισμα των δύο σημερινών τραπεζών και, ανάλογα, λιγότερους εργαζόμενους. 



Από τους 53.160 εργαζομένους θα απολυθούν περισσότεροι από 10.000.


H "δαμόκλειος σπάθη" της ανεργίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια 53.160 τραπεζοϋπαλλήλων εν όψει της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank που θα σημάνει την απόλυση περίπου 10.000 εξ αυτών. Την ίδια ημέρα κατά την οποία η ελληνική κοινή γνώμη επληροφορείτο με δέος την εκτίναξη της ανεργίας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, που επισήμως αγγίζουν το 27%, το πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης αναφέρει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι,  η διοίκηση της Εθνικής σκοπεύει να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank, με διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου και η οποία θα προβλέπει ότι από τα περίπου 915 καταστήματα που θα περιλαμβάνει στην Ελλάδα το δίκτυο του νέου ομίλου θα κλείσει περίπου το 20% (περισσότερα από 180 καταστήματα), ενώ από τα συνολικά 2.000 ΑΤΜs του νέου ομίλου, θα αποσυρθεί επίσης το 20%. 
Με βάση το περιεχόμενο του δελτίου, θα υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου.

Σε ό,τι αφορά στη Ν.Α. Ευρώπη και τις εκεί θυγατρικές, εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 25% εξ αυτών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία. Τέλος, σχεδιάζεται να συσταθεί ειδική ομάδα που θα απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη με εμπειρία και από τις δύο τράπεζες, η οποία θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της επιτυχούς ενοποίησης τους σε έναν όμιλο.


Εξάλλου την τύχη της ΑΤΕ επιφυλάσσει η κυβέρνηση και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τις εξελίξεις κατήγγειλε στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης, ενώ οι εργαζόμενοι στην Αθήνα βρίσκονται τα διαρκή κινητοποίηση και η ΟΤΟΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τετάρτη.



Εικοσιτετράωρη απεργία της ΟΤΟΕ την Τετάρτη

Με 24ωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες την προσεχή Τετάρτη αντιδρά η ΟΤΟΕ στις εξελίξεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει κεντρική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας.

Η ΟΤΟΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδηγείται πλέον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος από τις τράπεζες που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτησή του, εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους εργαζόμενους και την πορεία της τράπεζας. Επιπλέον, όπως σημειώνει, μετά τη μη δέσμευση της εποπτεύουσας αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη συνέχιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων και το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ότι πρώτος στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι στηρίζει αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Τ.Τ. και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει αναλαμβάνοντας τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, ενώ επισημαίνει ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί σε κλαδικό επίπεδο αν προκύψουν εξελίξεις εις βάρος των εργαζομένων όχι μόνο με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις τράπεζες, αλλά και με άλλες δυναμικές αγωνιστικές μορφές και παρεμβάσεις.


Αναδημοσίευση από την Αυγή του Σαββάτου
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2013

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οταν μας γαμουσαν οι εισπρακτικες τους και οι αλλες παρανομιες τους κανεις απο αυτους τους εργαζομενους δεν αντεδρασε τωρα ποιοι θα αντιδρασουν?

Ανώνυμος είπε...

Λες μαλακίες...Δηλαδή όταν ακρίβυνε το γάλα κανείς δεν αντέδρασε απο τους εργαζομένους στον τομέα παραγωγής γαλακτοκομικών προιόντων,άρα να πάνε να γαμηθούν οι εργαζόμενοι..

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερω αν λεω μαλακιες και ουτε ειπα να πανε να γαμηθουν οι τραπεζικοι υπαλληλοι αυτο που εννοουσα ειναι οτι στην μεχρι πριν λιγο καιρο κατασταση μεχρι και και οι καθαριστριες βολευονταν σιωπηρα γιατι αμοιβονταν απο την ιδια τραπεζα απο αυτες τις παρανομιες οταν οι πελατες ελεγαν το προβλημα τους οι ερζαζομενοι ειρωνικα ελεγαν να μην χρωστατε και οτι ειναι αυτοι απλοι υπαλληλοι τωρα καταλαβαινουν οτι πρεπει να αντιδρασουμε ολοι μαζι...αν ξερεις τι θα πει ομαδικος αγωνας ευγενικε φιλε μου.