Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 15.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο, μέσω διαθεσιμότητας προτάσσει πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις παγώνουν μέχρι και το σχέδιο για την συνταξιοτική ωρίμανση, που είχε προταθεί αρχικά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης δήλωσε ότι έτσι όπως θέτει η τρόικα τη διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιων υπαλλήλων υποκρύπτει απολύσεις και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η αξιολόγηση 700.000 δημόσιων υπαλλήλων που θα ξεκινήσει το 2013 με απολύσεις προσωπικού.

Σύμφωνα μάλιστα με το "Έθνος" παρά τις δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται τα νομικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου να εφαρμόσουν την διαθεσιμότητα, αξιοποιώντας κυρίως τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα επέμενε εξαρχής στην απόλυση των 15.000 υπαλλήλων που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο για το 2012. Στις πρόσφατες συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με κυβερνητικά κλιμάκια, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι ξεκινά η μεταρρύθμιση του κράτους και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απομακρύνει τους επίορκους και αντιπαραγωγικούς υπαλλήλους.
Οι δύο άξονες
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εφαρμογή των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις έχει δύο βασικούς άξονες:
* Την κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και των εποπτευόμενων Οργανισμών, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012. Από τα νέα οργανογράμματα αναμένεται να προκύψει πλεονάζον προσωπικό. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα καταταγούν σε λίστα υποψηφίων προς διαθεσιμότητα και θα μετακινούνται ανά την επικράτεια σε περίπτωση που βρεθεί κενή οργανική θέση ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν.
* Την νομοθετική ρύθμιση για τις μετακινήσεις προσωπικού και το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Προβλέπεται δηλαδή για τους υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε ΝΔΙΠ και κρίνονται πλεονάζοντες ότι θα μετακινούνται σε άλλα ΝΠΙΔ που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.
Για το μόνιμο προσωπικό, ο κώδικας προβλέπει ότι στο άρθρο 101 οι υπάλληλοι των οποίων καταργείται η θέση τίθενται σε διαθεσιμότητα, αμειβόμενοι για ένα έτος με 75% των αποδοχών τους. Εντός του έτους μπορούν να μεταταγούν αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε μετά την πάροδο του έτους απολύονται.
http://news247.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: