Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

FITCH: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ - ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ -ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ…


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ από το να θεωρείται διασφαλισμένη. 
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, αν και το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.


Παράλληλα, εκτιμά ότι το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ έχει βγει εκτός πορείας και πως απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014.

Επίσης δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για χορήγηση των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.

Το PSI έχει μειώσει την ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, έχει μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και έχει «φρενάρει» την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι περαιτέρω μειώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ σημαίνουν πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά το 2013-2014.

Όσο για την προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα πριν το β΄εξάμηνο του 2014 φαίνεται ιδιαίτερα απομακρυσμένη. Η εσωτερική υποτίμηση εξελίσσεται, αλλά δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, φέτος αναμένεται ύφεση 7%, το 2013 ύφεση 3% και στασιμότητα το 2014 (0%), ενώ το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 164,9% του ΑΕΠ, στο 176,2% το 2013 και στο 180,2% το 2014. 
newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανοικτή επιστολή προς Ηλία Κασιδιάρη εδώ -> http://adf.ly/DCAfv