Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2012

ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ...ΞΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ!!!


«Η δουλειά μας είναι να πουλάμε ενέργεια. Το πετρέλαιο είναι απλησίαστο γι΄αυτό αναζητάμε άλλες μορφές». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης, εξήγησε γιατί ξαφνικά πολλά από τα βενζινάδικα της Κομοτηνής γέμισαν στοίβες από καυσόξυλα, και διαφημίζουν παράλληλα την πώληση και άλλων προϊόντων του ξύλου.


 Στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,50 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες δε θα αφορά όλα τα νοικοκυριά παρά μόνο συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι ή θα παγώσουν ή θα αναζητήσουν άλλους τρόπους θέρμανσης, λέει στο «Χ» ο κ. Κακαρέλης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι συνάδερφοι του, αποφάσισαν να προετοιμαστούν καλύτερα ενόψει χειμώνα.

ΔΙΠΛΗ Η ΖΗΜΙΑ 

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η αγορά του ξύλου γνωρίζει τεράστια άνθηση. Πέρα από τη «βροχή» παραγγελιών που δέχονται οι επαγγελματίες του κλάδου, πολλά νοικοκυριά τουλάχιστον στη Θράκη, έχουν προχωρήσει ήδη στην αγορά των απαραίτητων ποσοτήτων ξυλείας και των προϊόντων του, που θα χρειαστούν τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του χειμώνα. Από την άλλη, η αγορά του πετρελαίου διανύει περίοδο τεράστιας κρίσης.
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν δεχθεί από ελάχιστες έως καμία παραγγελία μέχρι τώρα. 
Όλα αυτά, ενώ σε ενάμιση μήνα περίπου θα ξεκινήσει η διάθεση του. Τουλάχιστον αυτό είπε ο κ. Κακαρέλης υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως «η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% της κίνησης, θα σημάνει και την ταφόπλακα του κλάδου. Για να αποφύγουμε αυτό, στραφήκαμε σε άλλες πηγές ενέργειες» εξήγησε. «Η δουλειά μας είναι να πουλάμε ενέργεια. Μέχρι τώρα υπήρχε το πετρέλαιο θέρμανσης για μας. Εάν η τιμή του, όπως προβλέπεται αρχίσει στο 1,40-1,50 ευρώ το λίτρο , καταλαβαίνει οποιοσδήποτε ότι κανένα βενζινάδικο δε θα πουλάει πετρέλαιο, γιατί δε θα μπορεί να το αγοράζει ο κόσμος», σημείωσε. Ακόμα και με την περσινή τιμή του, που κυμάνθηκε στο 1 ευρώ το λίτρο, ήταν απλησίαστη. Από τότε άρχισε το πρόβλημα στον κλάδο και, οι περισσότεροι στράφηκαν προς το ξύλο, συμπλήρωσε. «Εδώ και δύο χρόνια περίπου, όσοι κοιτάμε μπροστά πουλάμε ήδη πέλετ, μπριγκέτες, ξύλα, κάρβουνα και οτιδήποτε αφορά την αγορά ενέργειες». 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΟΥ
Με την αγορά του ξύλου να ανθεί, επικρατεί σύγχυση στον πληθυσμό  και όσοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης δεν ξέρουν που να στραφούν. Προϊόντα όπως το πέλετ είναι 100% φυσικό προϊόν. Προέρχεται από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου, ενώ πλέον υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Πέλετ μπορεί να φτιαχτεί και από χαρτί εφημερίδες, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.τ.λ. 
Το πέλετ κατασκευάζεται από συμπίεση καταλοίπων επεξεργασίας του ξύλου. Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το πέλετ γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν πέλετ. Η χρήση τους σε αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων σημαίνει οικονομία που μπορεί να φτάσει και στο 50% των συνολικών εξόδων θέρμανσης. Ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου λέβητα και καυστήρα, η εξοικονόμηση είναι τέτοια, ώστε η απόσβεση της επένδυσης πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρεις περιόδους χρήσης. Ένα άλλο προϊόν, οι μπριγκέτες αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. 

Οι μπριγκέτες  γίνονται υπό υψηλή πίεση, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες  και χημικά πρόσθετα , δηλαδή είναι ένα ανανεώσιμο οικολογικό και ανεξάντλητο βιοκαύσιμο που δε ρυπαίνει το περιβάλλον.  Έχουν  εύκολη αποθήκευση  καθώς είναι συσκευασμένες σε πακέτα  που βοηθάνε την τοποθέτηση τους  σε οποιοδήποτε μέρος.   Δεν ρυπαίνουν τον χώρο αποθήκευσης καθώς δεν έχουν λάσπες, χώματα, υγρασία κλπ   Είναι καθαρό υλικό και δεν αφήνει στάχτη. Έχει 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο. Έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, 1 kg μπρικέτας = 1,8 kg ξύλα. Έχει βαθμό απόδοσης 88% - 92 %. Δεν πετάνε σπίθες αποφεύγοντας  περαιτέρω ζημιές στον χώρο. 
Οι μπριγκέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για καυσόξυλα καθώς μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής καθώς έχουν ευρεία εφαρμογή (συμβατικά και ενεργειακά τζάκι, ξυλολέβητες , ξυλοσομπες , σόμπες – λέβητες καθώς και σε ξυλόφούρνους αρτοποιίας ). Οι μπριγκέτες όπως και το πελετ έχουν μηδενικό ισοζύγιο CO έτσι καίγοντας μπριγκέτες αποτρέπεται  η απελευθέρωση  CO στην ατμόσφαιρα. Είναι καύσιμο ανακυκλώσιμο  δηλαδή παράγεται κάθε χρόνο από τα αγροτικά κατάλοιπα, καλλιέργειες και απορριφθείσα βιομάζα.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ 
Η τιμή σε συνδυασμό με την καλή απόδοση, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση στην αγορά του ξύλου. Η μεγάλη ζήτηση, ήδη από τον περασμένο χειμώνα έδειξε ότι η αγορά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Το φαινόμενο εκτιμάται ότι όχι μόνο θα επαναληφθεί, αλλά θα ενταθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, όπου ανεβαίνουν συνέχεια οι τιμές της ξυλείας σημείωσε ο κ. Κακαρέλης. 
Στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές μέχρι πριν από λίγο κυμαίνονταν γύρω στα 115 ευρώ τον τόνο στα ξύλα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εκτοξευτούν και να φτάσουν κοντά στα 150 ευρώ τον τόνο. «Τα περισσότερα ξύλα είναι από Βουλγαρία, γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολύ λίγη ξυλεία, επομένως τα περισσότερα είναι εισαγόμενα από Βουλγαρία και λίγα από τη Ρουμανία. Οι Βούλγαροι έχουν καταλάβει ότι χρειαζόμαστε τα ξύλα τους και ανά 10-15 μέρες ανεβάζουν τις τιμές». 
ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 
Την ίδια ώρα στα 250-300 ευρώ τον τόνο κυμαίνεται η τιμή των πέλετ. Το πετρέλαιο  από την άλλη,  θα εκτοξευτεί στα ύψη παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου, σημείωσε ο κ. Κακαρέλης. «Εμείς διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε συνέχεια επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών και λέμε ότι δεν μπορεί ο κόσμος με αυτές τις τιμές να βγάλει το χειμώνα». Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες τους περισσότερους μήνες του χειμώνα. Αυτό σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για βαρύ χειμώνα όπως ο περσινός προκαλεί τριγμούς σε κάθε νοικοκυριό και τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας πρατηριούχων. 
«Οι Ομοσπονδίες πανελλαδικά κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αλλά δε μας ακούει κανείς, εμείς ελπίζουμε κάτι να γίνει στο τέλος και να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Εμείς είμαστε κατά γιατί πιστεύουμε   ότι βλάψει και την κοινωνία και εμάς, το πετρέλαιο θα θεωρείται είδος πολυτελείας. Ο κόσμος φοβάται και ψάχνει άλλους τρόπους ενέργειας», κατέληξε. www.xronos.gr
by admin1


Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=68470:2012-09-05-09-05-48&catid=74:sites&Itemid=54#ixzz25aw9zpE6 
Seleo.gr News 
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: