Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2012

ΣΥΡΙΑ: ΠΑΥΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ


Εκπρόσωπος των σύρων αντικαθεστωτικών δήλωσε την Δευτέρα ότι οι αντάρτες δεν δεσμεύονται πλέον από το ειρηνευτικό σχέδιο Αναν και πραγματοποιούν επιθέσεις από την Παρασκευή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων για να "προστατευτεί ο λαός μας".
"Αποφασίσαμε να μην δεσμευόμαστε πλέον από την εκεχειρία", είπε ο ταγματάρχης Σάμι αλ-Κούρντι. Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αναφερόταν στην προθεσμία της Παρασκευής που είχε δοθεί από τους αντικαθεστωτικούς στον Ασαντ για να σταματήσει τη βία αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στο εξής δεν τηρούν την εκεχειρία που προβλέπει το σχέδιο Αναν και ζητούν η αποστολή του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στη Συρία να μετατραπεί σε ειρηνευτική αποστολή ή η διεθνής κοινότητα να αποφασίσει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, προκειμένου ο Ασαντ να φύγει από την εξουσία.



Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, εκ των οποίων επτά άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε σφοδρές μάχες που ξέσπασαν νωρίς το πρωί μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι οι σύροι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 80 στρατιώτες το Σαββατοκύριακο σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών και σε επιθέσεις σε σημεία ελέγχου του στρατού.


Στο διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Αναν στη Γενεύη δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τί μέτρα θα λάβει για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία. Ο Αχμαντ Φάουζι είπε ακόμη ότι επί του παρόντος ο Κόφι Αναν δεν τάσσεται υπέρ της αποστολής και άλλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο Αναν θα έχει συνομιλίες στη Συρία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή.


Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου για συνομιλίες για την συριακή κρίση. Ο γενικός γραμματέας του ΟHE Μπαν Κι-μουν κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει άμεσα τη βία "στο όνομα της ανθρωπότητας" και να αρχίσει πολιτικό διάλογο. "Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση αυτή που συνεχίζεται. Το σχέδιο Αναν παραμένει βασικό για την επίλυση της κρίσης στη Συρία", είπε στο περιθώριο του συνεδρίου της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μπαν διευκρίνισε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες στον ΟΗΕ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, μια επιλογή που απορρίπτουν η Ρωσία και η Κίνα.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την κρίση στη Συρία, καθώς η Μόσχα έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης. Ο Φαμπιούς είπε ότι πρέπει να αποτραπεί η σύγκρουση στη Συρία να εξαπλωθεί στον Λίβανο και σε άλλες χώρες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
4-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: