Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2012

ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε σήμερα την Ισπανία να παρουσιάσει ένα "σαφές και συγκροτημένο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες, στην οποία το ΔΝΤ θα έχει ρόλο επιτηρητή.


Υπογραμμίζοντας ότι η βοήθεια αυτή μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ΔΝΤ σημειώνει ότι "θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς", όπως την άμεση αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης προβλέπει ότι ο στόλος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί. Και αυτό επειδή "παρά την ανακοίνωση περί ευρωπαϊκής στήριξης οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν αδύναμες".

Η ασάφεια που περιβάλλει το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών και κυρίως οι προϋποθέσεις που θα επιβληθούν στη Μαδρίτη, συμβάλλουν στη συνέχιση της έντασης στις αγορές. Μολονότι η Ισπανία υποστηρίζει ότι οι όροι θα αφορούν μόνο τον τραπεζικό τομέα, το Γιούρογκρουπ προειδοποιεί ότι, παράλληλα με την παροχή βοήθειας, θα επιβλέπει την τήρηση των στόχων του ελλείμματος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

"Πρέπει να χαιρετίσουμε την κυβέρνηση γιατί εξασφάλισε μια αξιόπιστη στήριξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα", αναφέρει το ΔΝΤ. Η βοήθεια αυτή θα χρησιμεύσει ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση "της εξυγίανσης, της αναδιάρθρωσης και της ανακεφαλαιοποίησης" των τραπεζών.

Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, η βοήθεια αυτή θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα επαναφέρει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζει το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία φτάνει το 24,44%, είναι δηλαδή το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.
newit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

giati ola fainontai provlepomena? k to sxedio kala phgainei!!!h galia k h germania 8a sunergastoun k stratiwtika gia na enisxusoun to gegonos ths polupo8uths politikhs sunergasias se eurwpaiko plaisio!!! to dnt sxoliazei k epauksanei!!! kai mesa o pisw apo tis lekseis ta leei omorfa ston titlo k ton prologo, adiafora sto kuriws 8ema k se afhnei me paula k erwthmatiko ston epilogo!!!ante... k perastika mas...